Draži i kvalitet draži

Hronaksimetrija
Hronaksimetrija
Hronaksimetrija
Hronaksimetrija

Draži su promjene u unutrašnjoj i vanjskoj sredini koji dovode do podražaja odgovarajucih struktura. Prema prirodi draži mogu biti: mehanicke hemijske svjetlosne itd.

Draži posjeduju 3 glavne osobine : intenzitet, vrijeme trajanja i brzinu uvođenja.

Ove tri kvalitete se odnose recipročno, promjena jedne uzrokuje promjenu druge dvije kvalitete, da bi došlo do podražaja.

Intenzitet draži

Svaka draž mora imati minimalni intenzitet da bi dovela do podražaja. Taj minimalni intenzitet mora biti dovoljan da promijeni vrijednost mirujućeg membranskog potencijala za 1/6 njegove početne vrijednosti. Draž koja nema tu jačinu je podpražna draž.

Vrijeme trajanja draži

Draž mora imati određeno vrijeme trajanja da bi dovela do podražaja.  Odnos između intenziteta i vremena trajanja draži proučava hronoksimetrija, a krivulja koja pokazuje taj odnos je Weiss­ Lapique – krivulja.

Pri izvođenju vježbe uzme se galvonskopska noga (spoj nerva i mišića) i priključi na izvor struje. Intenzitet struje se polako povećava sve dok se ne dobije pražni odgovor u vidu kontrakcije mišića. Taj minimalni intenzitet draži pri beskonačnom vremenu trajanja draži naziva se reobaza. Ako vrijeme trajanja draži produžavamo, pražni odgovor se ne mijenja (poslije reobaze ravna crta). Ako se vrijeme trajanja draži skraćuje, neće se desiti ništa sve dok se vrijeme ne skrati ispod korisnog vremena. Korisno vrijeme je najkraće vrijeme trajanja draži pri intenzitetu reobaze koja daje odgovor. Ako se vrijeme trajanja draži skrati ispod korisnog vremena, da bismo dobili pražni odgovor, intenzitet draži moramo povećati. Vrijeme trajanja draži pri intenzitetu dvostruke reobaze naziva se hronaksija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.