Povučeni lijekovi za dijabetes

Glucophage
Glucophage
Glucophage
Glucophage

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije povuklo je s tržišta dvije serije lijeka za dijabetičare „glukofaz“ (Glucophage, Metformin HCl) proizvođača „Merk“ d.o.o., jer je prilikom proizvodnje došlo do greške. Ovaj medikament jedino je povučen u Srbiji, dok u Evropi i dalje može da se nađe u apotekama. Lijek je povučen s tržišta pred Novu godinu. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva kažu da su predložili povlačenje lijeka jer kvalitet nekoliko serija nije odgovarao zahtjevima odobrene specifikacije u brzini oslobađanja aktivne supstance.

“Zbog toga smo u decembru 2011. godine predložili Ministarstvu zdravlja da povuče dvije serije iz prometa. Prema pravilniku o načinu kontrole lijekova i medicinskih sredstava, pomenuto odstupanje pripada klasi III (najmanje odstupanje od kvaliteta), što znači da ovom devijacijom nije kompromitovana bezbjednost lijeka,” kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lijekove.

S druge strane, u „Merku“ kažu da su oni još tokom proizvodnje uočili problem i da su ga prijavili francuskoj agenciji za lijekove. Oni su to ispitali i ustanovili da je medikament bezbjedan za pacijente. Iz tog su razloga sve evropske agencije odobrile upotrebu lijeka, što jedino agencija u Srbiji nije učinila.

Izvor: bizlife.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.