Holegrafija

Žučna kesa
Žučna kesa
Žučna kesa
Žučna kesa

Definicija:

Holegrafije su metode snimanja žučne kese i žučnih puteva pomoću pozitivnih kontrastnih sredstava. Pozitivna kontrastna sredstva imaju zajedničku osobinu da se eliminišu preko bilijarnog kanalnog sistema, pa se zato i zovu hepatotropna kontrastna sredstva.

Razlikujemo sljedeće holegrafije prema načinu izvodenja:

  • Perooralna holegrafija
  • Intravenska holegrafija
  • transkutana ili transhepatalna holegrafija
  • intraoperativna holegrafija (primarna)
  • postoperativna holegrafija (sekundarna)

Peroralna holegrafija

Kod peroralne holegrafije kontrastno sredstvo pacijent uzima peroralnim putem 12 h prije pregleda 6-12 tableta Holevida ili 5 h prije pregleda brzolučeće k.s. (Biloptin). Kontrastno sredstvo se apsorbuje u tankom crijevu i krvnom cirkulacijom dospije u jetru gdje se preko hepatocita filtrira u žuč. Na taj način ispuni žučne puteve i žučni mjehur, ali najčešće samo žučni mjegur.

Intravenska holegrafija

Intravenska holegrafija ima prednost nad peroralnom metodom, jer pored žućnog mjehura dobro prikazuje i žučne puteve. Kontrastno sredstvo (Biligrafin 20-40 ml) se daje intravenski. Kontrast se, takođe, kao i kod peroralne iz krvi filtrira preko hepatocita u žuč.

Infuziona holegrafija

Metoda infuzione holegrafije je savremenija i bolja metoda od prethodne klasiče konvencionalne metode i. v. holegrafije. Kod ove metode kontrast dajemo, također, intravenozno, ali u vidu spore infuzije (kap po kap). Nešto veća količina kontrastnog sredstva (do 60 ccm) pomiješa se sa 5% glukozom, ili sa fiziološkom otopinom (do ukupno 250 ccm) i sve skupa ordinira pacijentu kao infuzija. Iza prestanka davanja kontrasta prave se potrebni snimci.

Transkutana ili transhepatalna holegrafija

Transkutana ili transhepatalna holegrafija je metoda koja se rjeđe izvodi. Radi se kod pacijenata kod kojih se žučni mjehur ne prikazuje opisanim metodama holegrafije, a izvodi se punkcijom kroz kožu jetreni parenhim direktno u žučnu kesu ili holedokus. Kroz iglu se direktno ubrizgava pozitivno kontrastno sredstvo.

Intraoperativna holegrafija (primarna)

Intraoperativna holegrafija (primarna) izvodi se intraoperativno u toku trajanja operativnog zahvata na žučnoj kesi ili žučnim vodovima. Kontrast se uvodi kroz postavljeni “T” dren u holedokus, a izvodi se radi inspekcije lumena kanala i radi isključivanja nekog zaostalog kamenca u kanalu.

Postoperativna holegrafija (sekundarna)

Postoperativna holegrafija (sekundarna) izvodi se kasnije u toku postoperativnog toka dok je “T” dren još u holedukusu. Na isti način se daje kontrast kao i kod intraoperativne metode u svrhu inspekcije žučnog kanala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.