Zablude o njezi kože i noktiju

Njega kože i noktiju
Njega kože i noktiju
Njega kože i noktiju
Njega kože i noktiju

Svakodnevno smo okruženi obiljem informacija o njezi kože i noktiju, kako bi što duže sačuvali njihovu ljepotu i zdravlje. Postoji veliki broj zabluda i pogrešnih vjerovanja, čijom primjenom možemo imati samo negativne efekte. Odlučili smo da razbijemo baš te zablude.

Sječenje zanoktica je dobro za ljepši i zdraviji izgled noktiju

Zanoktice (eponihijum) su djelovi kože koji štite ćelije iz kojih raste nokatna ploča. Sječenje zanoktica se ne preporučuje jer može da ošteti ćelije, koje potom stvaraju deformiranu nokatnu ploču, a kao posljedica može nastati i infekcija. Preporučuje se potapanje nokta u toplu vodu u trajanju od desetak minuta, a zatim blago potiskivanje zanoktica mekanim predmetom u obrnutom smjeru od smjera rasta nokta.

Vježbanje i zatezanje mišića na licu doprinosi mlađem i svježijem izgledu

Pogrešno. Stalnim vježbanjem i zatezanjem mišića lica, stvaraju se dodatne linije i bore. Lice je jedini dio tijela gdje su mišići direkno vezani za kožu, bez postojanja ligamenata. Bore na koži lica su linije nastale usljed pokretanja jake mimične muskulature.

Pore na koži lica se otvaraju i zatvaraju

Potpuno pogrešno. Pore su otvori na površini kože koji omogućavaju sebumu da izlazi na površinu kože. Pore na licu mogu biti izrazitije kao posljedica veće količine mrtvih ćelija na površini kože, genetike, ili kao posljedica cjeđenja bubuljica. Pilinzima kože lica odstranjuju se mrtve ćelije, kojima vizuelno dobijamo zatvoreni izgled pora.

Vitamin E smanjuje stvaranje ožiljaka

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže izgradnji struktura na koži, ali nema dokaza da ublažava formiranje ožiljaka. Rađena su istraživanja koja su čak dokazala negativan uticaj vitamina E na stvaranje ožiljaka.

Krastavci pomažu smanjenju otoka oko očnih kapaka

Potpuna zabluda. Krastavci sadrže oko 90% vode zajedno sa inertnim vlaknima. Oni mogu imati efekat na hidriranje kože samo privremeno. Iste efekte dobili bi korišćenjem hladnih obloga.

Veći zaštitni faktor SPF daje dugotrajniju zaštitu od Sunca

Zaštitni faktor SPF u kremama za sunčanje odnosi se samo na zaštitu kože od UVB zračenja. Koži koja je podložna oštećenju pod uticajem sunčevog zračenja, potrebna je fizička i hemijska zaštita i od ostalih štetnih efekata, kao i veća količina antioksidanasa. Zbog toga će kreme sa većim zaštitnim faktorima SPF dati samo lažni osjećaj sigurnosti. SPF od 30% ima samo 2% više zaštite od SPF 50%. Za efikasnu zaštitu od Sunca potrebno je ponavljati nanošenje kreme na svakih dva sata.

Kreme sa kolagenom mogu nadoknaditi prirodni kolagen

Ne postoje empirijski dokazi da nanošenjem krema sa kolagenom i elastinom te materije prodiru u dermis kože. Oni omogućavaju bolje vlaženje površnog sloja kože, ali bi samo primjena kolagena u obliku injekcije, u dublje strukture kože, bila pouzdano efikasna.

Mineralna ulja su loša za kožu

Netočno. Kozmetička mineralna ulja su efikasan sastojak u kozmetičkim proizvodima koji pomažu uklanjanju viška masnoće sa kože. Mineralna ulja pomješana sa kaolin-glinom su moćni proizvodi koji pomažu uklanjanju sebuma kod problematične kože.

Oštećenja kože i znaci starenja mogu se brzo i efikasno otkloniti kremama

Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Oštećenja na koži ne nastaju preko noći i ne mogu se magično popraviti. Možemo očekivati da prođe oko šest ciklusa obnove kože od oko 21 dana da bismo primjetili bilo kakve rezultate.

Svi alkoholi u proizvodima za njegu kože su loši

Pogrešno. Neka jedinjenja koja sadrže alkohole mogu djelovati kao emolijensi, koji sprječavaju gubitak vode sa površine kože. Cetil alkohol, benzil alkohol i oleil su primjeri dobrih alkohola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.