Motorna kora velikog mozga

Motorna kora velikog mozga
Motorna kora velikog mozga
Motorna kora velikog mozga
Motorna kora velikog mozga

U kontrolu motorike uključena je motorna kora, ali i druga područja CNS-a (asocijativna i senzorička). Iz kore polaze putevi koji mogu završiti direktno na alfa motoneuronima kičmene moždine ili se prekidati u subkortikalnim strukturama. Kora je potrebna za pokretanje voljne motorne aktivnosti. Za neke vrste pokreta moždana kora ima gotovo direktne puteve do motoneurona prednjih rogova kičmene moždine naročito pri preciznim pokretima prstiju i šake.

Motorna kora se dijeli na primarnu motornu koru, premotorno područje i suplementarno motorno područje. U svakom od njih zastupljene su sve mišićne skupine u tijelu.

Primarna motorna kora se nalazi u precentralnom girusu ispred sulkus centralisa. Iz nje polaze vlakna kortikospinalnog trakta koja završavaju direktno na spinalnim neuronima i kortikobulbarnog trakta za motorna jedra kranijalnih nerava. Topografska organizacija primarne motorne kore ukazuje na značaj pojedinih dijelova tijela u izvođenju preciznih pokreta (područje za lice, usne, šaka, palac).

Premotorno područje se nalazi  neposredno ispred primarne motorne kore. Topografska organizacija premotorne kore je ista kao i kod primarne motorne kore. Da bi se izvršio određeni pokret signali iz premotornog područja idu direktno u primarnu motornu koru.

Suplementarno motorno područje se nalazi neposredno iznad i ispred premotornog područja. Djeluje zajedno sa premotoričnim područjem kako bi omogućilo pokrete za stav tijela, fiksacijske pokrete pojedinih dijelova tijela. Motorni signali iz primarne motorne kore, premotornog  i suplementarnog motornog područja se prenose izravno u kičmenu moždinu preko kortikospinalnih puteva ili nakon obrade u bazalnim ganglijama, malom mozgu i moždanom stablu (rubrospinalni, vestibulospinalni ili retikulospinalni trakt).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.