Hipertrofija i dilatacija srca

Hipertrofija srca
Hipertrofija srca
Hipertrofija srca
Hipertrofija srca

Hipertrofija srca je povećanje ukupne mase srčanog mišića na račun povećanja dužine i debljine mišićnih vlakana bez njihovog primjetnog umnožavanja.

Prava hipertrofija nastaje povećanjem svih komponenti protoplazme mišićnog vlakana za razliku od pseudohipertrofije gdje imamo povećanje neke od komponenti (infiltracija mišićnog vlakna glikogenom Morbus Gierke, te kao posljedica edema kod Beri Beri).

Hipertrofija može da nastane u fiziološkim i patološkim uslovima:

  • Fiziološka hipertrofija nastaje kod napornog mišićnog rada kod sportista i fizičkih radnika i ide zajedno sa hipertrofijom ostale muskulature.
  • Patološka hipertrofija nije vezana za hipertrofiju ostale muskulature ona se javlja kao kompenzatorna pojava kod niza patoloških promjena, prvo kao kompenzatorni mehanizam jer povećava snagu srca, a kasnije kao patolofiziološki mehanizam jer oštećuje srce i čini ga slabijim. Javlja se obično kod arterijske hipertenzije, mitralne i arotalne insuficijencije, stenozi arterije pulmonalis, u urođenim srčanim manama, te kod plućne hipertenzije.

Dilatacija nastaje usljed povećanog priliva krvi u srce, srčani mišić se izdužuje, a po starlingovom zakonu izduživanje mišića prati porast snage mišićne kontrakcije i time se povećava snaga istiskivanja krvi iz srca.

Dilatacija je takođe kompenzatorna pojava i povezana je sa hipertrofijom na više načina, a prije svega što se javlja prije nje i to 3-4 dana nakon početka insuficijencije, a hipertrofija nekoliko mjeseci iza. Hipertrofija je najvjervatnije posljedica biohemijskih promjena koje uzrokuje dilatacija, jer dilatacija povećava ukupnu površinu odgovornu za razmjenu materija izmedju vlakana i ekstracelularne tekućine te vodi u porast metabolita i time u hipertrofiju.

Nastanak hipertrofije objašnjavaju dvije teorije:

  • Teorija radne hipertrofije: čiji su dokaz hipertrofija srca kod sportaša.  Uzrok hipertrofije je povećan rad srca. Međutim ako je povećan rad srca u vezi sa tahikardijom (hipertireoidizam), a ne sa dilatacijom onda i ne mora doći do hipertrofije.
  • Teorija nutritivne hipertrofije: gdje je uzrok hipertrofije nedovoljna ishranjenost i oksigeniranost srca – dokazi su hipertrofija kod anemije ili aortalne insuficijencije.

Razvoj hipertrofije

Razvoj se odvija u stadijumima:

  • Prvi stadij: imamo sintezu kontraktilnih proteina pa i novih mišićnih vlakana i kapilara jer je povećana potreba za prokrvljenošću.
  • Drugi stadij: razvoj kapilara zaostaje za razvojem mišića i počinje postepeno propadanje mišićnih ćelija koje se zamjenjuju vezivom.
  • Treći stadij: zbog povećanja vezivnog tkiva smanjuje se kontraktilna sposobnost miokarda, nedovoljno se opskrbljuje i sam miokard preko koronarnih arterija i progresivno se razvija srčana insuficijencija sa fibrozom i sklerozom miokarda.

I dilatacija i hipertrofija su dokazano reverzibilni procesi čak i ako traju više godina. Kada se otklone uzroci dolazi do njene regresije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.