Hijatusna hernija kod djece

Hijatusna hernija
Hijatusna hernija
Hijatusna hernija
Hijatusna hernija

Definicija:

Hijatusna hernija je stalni ili povremeni prolaps dijela želuca u grudnu duplju kroz hijatusni otvor dijafragme.

Podjela:

Može biti kongenitalna (simptomi već na rođenju) ili rijetko stečena. Po tipu može biti

  • klizna
  • paraezofagusna
  • kombinovana

Klizna hijatusna hernija u djece je češća. Kod ovog tipa teminalni dio jednjaka i kardija se nalaze iznad dijafragme tj. intratorakalno. Zbog poremećenih fizioloških odnosa oslabljena je funkcija gastro-ezofagusnog spoja te želučani sadržaj može regurgitirati.

Klinički se manifestuje povraćanjem u obliku bljuckanja, nakon hranjenja kad se dijete položi, te imitira halaziju, a ponekad je povraćanje u mlazu te liči na stenozu pilorusa. Kao komplikacija može se javiti ezofagitis te se u povraćenom sadržaju mogu naći i primjese krvi ili se kao simptom javi disfagija.

Liječenje klizne hernije je konzervativno. Dijete se stavlja u polusjedeći položaj veći dio dana ili noći ili u specijalnu stolicu. Postupak je dugotrajan, a mora se nastaviti i par mjeseci po prestanku povraćanja. U ishrani manji, ćešći obroci guste hrane.

Paraezofagusna hijatusna hernija u djece je rijetka. Fundus želuca prolabira u toraks pokraj kardije kroz hijatus. Simptomi ovise o veličini hernije. Manje mogu proći i asimptomatski dok velike mogu izazvati kolaps pluća i kolaps srca. Dijagnoza se postavlja radiološki, a ezofagoskopija se radi da se dokaže prisustvo komplikacija (ezofagitis ili striktura jednjaka).

Paraezofagusna hernija se uvijek tretira hirurški.

2 Comments

  1. Vec 14 godina imam povremene napade nesnosne boli u epigastriju koji mi izbijaju dah i sire se u prsa, ramena i ruke. Dosad mi se to desavalo otprilike jednom godisnje i obicno je brzo prolazilo. Medjutim, nakon posljednjeg napada nikad se nisam oporavila, vec dvije sedmice imam tegobe koje su se sada prosirile i na crijeva. Doktor je rekao da imam herniju i sindrom iritabilnog crijeva. Vise ne mogu trpjeti ove tegobe i bolove, razmisljam da operisem herniju. Da li je to dobra ideja? Sta da radim da ublazim probleme?

  2. Postovana,
    kod Vas je potrebno da pratite upute ljekara koji vas vodi. Mislim da u Vasem slucaju nije pametno da trazite savjet putem interneta jer je dosta stanja sa slicnim tegobama.

    L.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.