Podvrgavanje nepotrebnim operacijama

Carski rez
Histerektomija

Gotovo 70 posto histerektomija u SAD-u je podvrgavanje nepotrebnim operacijama, četvrtina zamjena koljena u Španiji i više od pola antibiotika propisanih u Kini, neprimjereno je i nepotrebno, te predstavlja prekomjerno korištenje zdravstvenog sistema.

Istraživanje

Naučnici su proveli niz istraživanja diljem svijeta, koja su pokazala da se liječenje i zdravstveni sistem rutinski previše ili premalo koriste, čime se stvara šteta, patnja i rasipanje, koje se može izbjeći.

Istraživanje je analiziralo nivo, uzroke i posljedice prekomjernog ili nedovoljnog iskorištavanja zdravstvenih usluga diljem svijeta. Pokazalo se da se oboje može dogoditi i u istoj državi, organizaciji ili zdravstvenoj ustanovi, na istom pacijentu.

Istraživanje je naručio časopis “Lancet,” a provelo ga je 27 međunarodnih stručnjaka. Pokazalo je da je učestalost carskih rezova prevelika i da su oni česti kod žena koje ih uopće ne trebaju, dok upotreba steroida za sprečavanje preranih rađanja zaostaje 40 godina.

Tragedija koja je zajednička bogatim i siromašnim zemljama je u tome što se koristi skupa i nekad nedjelotvorna tehnologija, dok se zanemaruju jeftini i efikasni zahvati – napisali su istraživači u saopćenju o rezultatima istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako se godišnje izvede 6,2 miliona nepotrebnih carskih rezova, od kojih je 50 posto u Brazilu i Kini.

Vikas Saini, jedan od glavnih istraživača, ističe kako su faktori koji utječu na neuspjeh u pružanju adekvatne zdravstvene usluge pohlepa, različiti interesi i slaba informiranost.

Njegova kolegica Shannon Brownlee dodaje kako pacijenti i građani moraju shvatiti šta je na kocki ako njihovi zdravstveni sistemi ne uspijevaju riješiti te probleme.

Trošimo milijarde dolara koji bi trebali biti usmjereni na poboljšanje zdravlja nacije – smatra Brownlee.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.