Cjepivo protiv HIV-a

AIDS
AIDS
AIDS
AIDS

Novo cjepivo protiv HIV-a, moglo bi smrtonosnu bolest koju taj virus uzrokuje pretvoriti u manju hroničnu infekciju poput herpesa, tvrde naučnici. Prvi testovi s novim cjepivom na ljudima pokazali su da devet od deset osoba razvija imunološku reakciju protiv virusa, dok 85 % zadržavaju imunitet barem godinu dana. Ukoliko veće kliničko istraživanje bude uspješno, virus koji danas ubija milione, više ne bi trebao uzrokovati razvoj AIDS-a, a i prijenos s osobe na osobu bi bio otežan. Uspjeh cjepiva MVA-B, temelji se na sposobnosti ljudskog imunološkog sistema da s vremenom nauči reagovati protiv određenog virusa.

Profesor Mariano Esteban, iz istraživačkog centra CSIC u Madridu kaže: “MVA-B cjepivo se pokazalo jednako jako kao i bilo koje drugo cjepivo koje se trenutno istražuje, pa čak i više od njih”

Uspješnim se pokazalo i na eksperimentima s miševima i majmunima, a zasniva se na cjepivu protiv ospica, uz dodatak četiri gena HIV-a koji se ne mogu replicirati, zbog čega je sigurnost zajamčena. Istraživanje je uključilo 30 zdravih volontera, 24 je primilo MVA-B cjepivo dok je ostalih šest dobilo placebo. Na početku su im ubrizgali tri doze cjepiva. Djelovanje cjepiva proučavalo se na uzorcima njihove krvi.

Prof. Esteban kaže: “To je kao da ste pokazali sliku HIV-a, a tijelo ga pamti i prepoznaje u budućnosti. Naše tijelo je puno limfocita, svaki je od njih programiran da se bori protiv različitih uzročnika bolesti. Budući da HIV ne može pobijediti prirodnim putem, protiv njega je potreban svojevrstan trening. Ako virus uđe u tijelo i pokuša se razviti u stanici, imunološki sistem je spreman reaktivirati ga i razoriti inficiranu stanicu.”

MVA-B ne uklanja HIV iz tijela, ali ipak nudi nadu da će postati uspješno cjepivo protiv HIV-a.

Naučnici su napisali: “Ako genetski koktel prođe drugu i treću fazu istraživanja na ljudima i dođe do proizvodnje, HIV će biti nešto kao što je danas herpes.”‘ Virus u tom slučaju ne bi izazvao bolest, tek manju hroničnu infekciju koju bi pratili daleko blaži simptomi, a ne bi bila ni tako zarazna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.