Kontrastna sredstva

Kontrastna sredstva
Kontrastna sredstva
Kontrastna sredstva
Kontrastna sredstva

Kontrastna sredstva dijelimo na pozitivna i negativna.

Pozitivna kontrastna sredstva su one supstancije koje povećavaju absorpciju rendgenskih zraka i daju intenzivnu rendgensku sjenu. To su danas spojevi joda i barijuma. Preparati barijuma se koriste isključivo za pregled probavnog trakta, dok se jodni preparati kontrastnih sredstava koriste za ostale dijagnostičke metode. Pozitivna kontrastna sredstva omogućuju prikazivanje onih organa čiji prirodni kontrast nije dovoljan.

Kontrastna sredstva uvode se u tijelo na različite načine:

Direktno izvana u tjelesne šupljine koje komuniciraju sa površinom tijela:

  • za prikaz probavnih organa, želučanog mjehura i žučnih puteva
  • kateterom ili sondom za pregled debelog crijeva, dišnih puteva, materice i jajovoda, mokraćnih puteva, pljuvačnih žlijezda, suznih puteva, PN šupljina, mliječnih kanala dojke, te raznih fistula.

Injekcijom u krvne sudove za prikaz krvnih žila, srca ili parenhimnih organa u kojima se kontrastno sredstvo taloži, ili koji ga selektivno izlučuju (npr. jetra i bubrezi).

Injiciranje kontrastnog sredstva direktno u šupljine tijela ili organ koji ne komuniciraju sa vanjskom površinom:

  • zglobni prostori, likvorni prostori mozga i kičmene moždine, peritonealna iii pleuralna šupljina, retroperitonealni prostor, šupljine zuba, te patološke tvorevine kao ciste, abscesi i kaverne.

Netopiva kontrastna sredstva za pregled probavnih organa izlaze nepromijenjena prirodnim putem.

Teško topiva i ona koja se slabo resorbuju npr. uljana kontrastna sredstva za mijelografiju nakon pretrage moraju se često prije odstraniti, jer mogu da izazovu upalne reakcije tkiva.

U vodi topiva kontrastna sredstva se brzo izlučuju iii kao urotropna preko bubrega ili kao hepatotropna preko jetre sa žuči.

Dobro kontrastno sredstvo mora ispunjavati slijedeće uvjete:

  • mora biti hemijski stabilno
  • na mjestu aplikacije ne smije da izazove i iritativne promjene
  • ne smije izazivati štetno djelovanje u organizmu (promjene krvnog tlaka, toksično-alergično djelovanje)
  • mora se brzo i potpuno izlučivati iz organizma,mora se dobro miješati sa krvlju, (osim peroralnih kontrastnih sredstava)

Negativna kontrastna sredstva su one supstancije koje smanjuju absorpciju rendgenskih zraka, pa na rendgenskoj slici izazivaju sjene manje gustoće. Najčešće se upotrebljava atmosferski zrak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.