Oboljenja suzne žlijezde

Dacryoadenitis acuta
Dacryoadenitis acuta
Dacryoadenitis acuta
Dacryoadenitis acuta

Najčešća oboljenja su:

 • kongenitalne anomalije
 • povrede
 • upale
 • tumori

Kongenitalne anomalije suzne žlijezde

 • Aplazija suzne žlijezde je stanje kada se suzna žlijezda uopće nije razvila (alacrimia).
 • Hipoplazija suzne žlijezde je stanje koje karakterizira nedovoljna razvijenost suzne žlijezde.
 • Atipični položaj suzne žlijezde (ptosis glandulae lacrimalis).
 • Fistula glandule lacrimalis gdje je izvodni kanal na atipičnom mjestu na koži gornjeg kapka.
 • Smanjena sekrecija akcesomih suznih žlijezda (Krause i Wolfring).

Povrede suzne žlijezde

Povrede suzne žlijezde nisu tako rijetke i obično su udružene s povredama kapaka, orbite, glave i sinusa. Ove povrede treba obraditi po svim pravilima traumatološke doktrine. Poslije povrede suzne žlijezde često nastaju fistule kada žlijezdu treba ekstirpirati, a fistulu zatvoriti.

Upale suzne žlijezde

Mogu biti akutne i hronične. Infekcija može nastati metastatski iz nekog udaljenog žarišta, zatim egzogeno preko izvodnih kanalića i iz okoline per continuitatem.

Dacryoadenitis acuta

Prate ga opšti poremećaji: povišena temperaturu, tresavica, ubrzana sedimentacija i limfadenitis preaurikularnih i retromandibularnih žlijezda. U lokalnom statusu vidimo da je jako izražen trijas – blefarospazam, fotofobija i epifora. Koža gornjeg kapka je edematozna, crvena, topla, a rub gornjeg kapka ima karakterističan izgled izvinutog slova “S”. Upaljeno područje je bolno. Ako uspijemo vidjeti suznu žlijezdu, ona je sukulentna i povećana.

U diferencijalnoj dijagnozi treba misliti na hordeolum, halacion ili apsces kapka.

Konzervativno liječenje se sastoji u davanju antibiotika u kapima i mastima nekoliko puta dnevno, a prema težini slučaja i parenteralno. Topli oblozi 3% ac. borici nekoliko puta mogu imati povoljno djelovanje. Hirurška intervencija – incizija i evakuacija gnoja.

Dacryoadenitis chronica

Može nastati iz akutne upale, ali može i od samog početka početi s hronicitetom. Simptomi su manje izraženi, nema burnosti. Na gornjem kapku vidimo deformitet u vidu izvinutog slova S. Kod palpacije žlijezda obično nije bolna. Najčešći uzrok je tbc, lues i trahom. Diferencijalno dijagnostički treba misliti na halacion, tumor ili hordeolum.

Ukoliko je došlo do ožiljnih promjena, suznu žlijezdu treba ekstirpirati. Pošto je sekrecija suza smanjena ili ne postoji uz ostalu antibiotičnu i etiološku terapiju treba ordinirati umjetne suze (Ocutal 3-4x dnevno).

Okulosalivatorni sindromi
 • Morbus Miculicz predstavlja zajedničko oboljenje – upalu suzne i parotidne žlijezde. Oboljenje je simetrično, nepredvidivog toka. Vodeći simptom je suhoća oka i usta. Povećane su sublingvalne žlijezde. Etiologija je nepoznata, ali pojedini autori povezuju sa tbc, lues kao i neka endokrina oboljenja. Liječenje je simptomatsko.
 • Syndroma Miculicz nije samostalna bolest. Obično se sreće kod nekih sistemskih bolesti kao što su leukemija, limfogranulomatoza, sarkoidoza i dr. Kod postavljanja dijagnoze treba ispitati cijeli organizam, jer je to veoma često samo manifestacija nekog oboljenja koje zahvata cijeli organizam. Liječenje je simptomatsko. U nekim slučajevima se preporučuje rentgen zračenje i operacija suzne žlijezde u smislu ekstirpacije.
 • Zaušnjaci (Mumps, Parotitis epidemica). Radi se o virusnoj bolesti gdje uz tjestast edem pljuvačnih i suznih žlijezda imamo suhoću oka i usta. Virus možemo naći i u pljuvački, testisu, ovariju, likvoru i suzama. Liječenje je simptomatsko.
 • Dacryoadenitis suppurativa: Radi se o gnojnoj upali suznih i često pljuvačnih žlijezda. Infekt može propagirati prema orbiti. U liječenju se koriste antibiotici, a ponekad i operacija (incizija).
 • Morbus Sjogren: Dominiraju simptomi suhoće oka i usta. Bolest nastaje zbog atrofije suzne žlijezde. Suhoća zahvata i ostale sluznice: nos, vulvu i ždrijelo. Oko je suho (keratoconjunctivitis sicca). Konjunktive kapaka i bulbusa su hiperemične, a na kornei imamo obično erozije, odnosno defekte epitela uz filamentozan sekret (deskvamirane epitelne stanice). Bolest je nepoznate etiologije, a bolesnici često u anamnezi navode neka endokrina oboljenja i reumatizam. Liječenje je uglavnom simptomatsko. Koriste se hormoni, radijum zračenje, fibrolizin i umjetne suze.

Tumori suzne žlijezde

Mogu biti benigni i maligni. Od benignih tumora susrećemo adenom, hemangiom, fibrom kao i pseudotumor kao posljedica upale. Među malignim tumorima se radi obično o adenokarcinomu i miješanom tumoru suzne žlijezde koji poprima orijaške razmjere. Jako je maligan i brzo propagira u dubinu. Liječenje je hirurško u smislu ekstirpacije tumora. Dolaze u obzir radijum i rentgen zračenje a po potrebi i citostatici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.