Limfocitoza

Limfocitoza
Limfocitoza
Limfocitoza
Limfocitoza

Limfocitoza je naziv za povećan ukupni broj ili udio limfocita u krvi koji se utvrđuje labaratorijskim nalazom kompletne krvne slike. Uobičajeno limfociti čine 20-40% leukocita u krvi.

Apsolutna limfocitoza naziv je za povećanje ukupnog broja limfocita iznad referentnih vrijednosti, dok je relativna limfocitoza povećanje udjela limfocita u krvi iznad referentnih vrijednosti. Tako da apsolutnu limfocitozu nalazimo kada je povećan broj limfocita na više od 4000 u mikrolitru (kod starije djece više od 7000 limfocita u mikrolitru, dok kod doječnadi više od 9000 limfocita u mikrolitru). Relativna limfocitoza nastupa kada je povećan udio limfocita na više od 40%, a ukupan broj limfocita je unutar referentnih vrijednosti (relativna limfocitoza je normalna pojava kod djece u dobi do 2 godine).

Pri ovome je važno naglasiti da je kod djece do dvaneste godine mnogo veći broj limfocita nego kod odraslih, gotovo sve dječije bolesti praćene su izraženom limfocitozom koja se može popeti kod pertusisa npr na 150.000/ml.

Limfocitoza se sreće kod rekovalescencije gotovo svih infektivnih oboljenja, u tuberkuloznim procesima benignog toka, infektivnoj mononukleozi i  luesu. Javlja se i kod nekih endokrinih poremećaja kao dijabetes i hipertireoidizam. Enormno povećanje sreće se kod hronične limfatične leukoze.

Najnovija shvatanja kažu da mali limfocit nije završni stadij sazrijevanja limfocitne loze nego se ta ćelija može diferencirati u više pravaca (hisitociti, plazmociti, fibroblasti).

1 Comment

  1. Vrednost limfocita mi je 21%, da li treba da budem zabrinut. Koje vrednosti limfocita su za brigu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.