Conjunctivitis catarrhalis acuta

Conjunctivitis catarrhalis acuta
Conjunctivitis catarrhalis acuta
Conjunctivitis catarrhalis acuta
Conjunctivitis catarrhalis acuta

Akutna upala konjunktive često se javlja uz prisustvo hiperemije (konjunktivalna injekcija) i mukopurulentne sekrecije sa izlječenjem koje je često i spontano. Uzročnik je najčešće pneumokok, zatim stafilokok, streptokok, H. influenzae, a nekada je uzročnik i nepoznat.

Klinički vidimo konjunktivu koja je crvena, edematozna, neprozirna sa naznačenom konjunktivalnom hiperemijom i sa papilarnom hiperplazijom. Sekrecija je u početku serozna, kasnije mukozna i mukopurulentna. Sekret se nakuplja noću kada lijepi trepavice i rubove kapka. Nekada, kod jače izražene upale, može biti zahvaćena i kornea u kojoj se mogu javiti epitelijalni, subepitelijalni i stromalni infiltrati, koji nestaju sa izlječenjem konjunktivitisa.

Bolesnik se žali na žuljanje, pečenje, osjećaj stranog tijela, uz prisustvo podražajnih simptoma (fotofobije, blefarospazma i epifore), a zbog obilne sekrecije oboljeli vidi kao kroz maglu.

Liječenje:

Potrebno je često ispiranje sredstvima koja ne draže kao i davanju antibiotskih kapi i masti obično širokog spektra. Davanje antibiotika ne treba biti predugo, jer zbog iritacije može pogodovati razvoju hroničnog konjunktivitisa. Bolesnika treba naručiti sutradan na kontrolu kako ne bi previdjeli razvoj iridociklitisa i drugih ozbiljnijih oboljenja oka a koji počinju kao akutni konjunktivitis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.