Vrućinu najteže podnose srčani bolesnici

Hipertenzija
Hipertenzija
Hipertenzija
Hipertenzija

Visoke temperature posljednjih nedelja ugrožavaju i zdrave i bolesne, a ljekari Hitne pomoći kažu da najveće probleme imaju srčani bolesnici, naročito oni koji pate od visokog krvnog pritiska.

Zato se građanima preporučuje redovno mjerenje krvnog pritiska da bi se, ako odskače od fizioloških parametara, mogla postaviti pravovremena dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija.

“Visok krvni pritisak najčešće ide sa godinama, ali kod mlađih ljudi koji imaju taj problem, bolest se najčešće ne dijagnostikuje pravovremeno jer se oni uglavnom za pomoć ljekaru javljaju tek kada dožive  infarkt”.

Veliki uticaj na ranu pojavu hipertenzije ima nezdrav način ishrane jer mladi sve više konzumiraju brzu hranu i različite vrste veoma slanih grickalica.

Stručnjaci ukazuju da na pojavu hipertenzije utiču i nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, sjedeći način života…

Oni upozoravaju da visok krvni pritisak može biti izazivač mnogih bolesti i da je veoma važno obratiti pažnju na prevenciju. Međutim, ako se hipertenzija uoči i liječi na vrijeme postoji mogućnost da se spriječi i obolijevanje od drugih bolesti srca.

Metodološki kriterijum za ulazak u grupu hipertoničara podrazumjevao je da osoba već koristi lijekove za sniženje krvnog pritiska ili da je u momentu mjerenja imala 140/90 mmHg.

SZO u svom izvještaju, između ostalog, navodi da je hipertenzija jedna od najučestalijih bolesti koja je istovremeno i faktor rizika za pojavu više od polovine svih bolesti srca i krvnih sudova, i prvi faktor rizika za pojavu moždanog udara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.