Složene mišićne kontrakcije

Složene mišićne kontrakcije
Složene mišićne kontrakcije
Složene mišićne kontrakcije
Složene mišićne kontrakcije

To su sumirane, produžene mišićne kontrakcije koje nastaju zbog produženog izlaska Ca++ iz cisterni sarkoplazmatskog retikuluma. Sumacija znači zbrajanje pojedinih mišićnih trzaja radi povećanja intenziteta ukupne mišićne kontrakcije. Sumacija nastaje na dva načina:

  • povećanjem broja motoričkih jedinica koje se kontrahuju istovremeno – sumacija većeg broja vlakana i
  • povećanjem frekvencije kontrakcija – sumacija frekvencija.

U zavisnosti u koju fazu proste mišićne kontrakcije pada naredni impuls, dešava se sljedeće:

  • ako naredni impuls padne u latentni period, neće doći do pojave nove mišićne kontrakcije, to je zbog toga što su membrane u fazi depolarizacije apsolutno refraktarne,
  • ako naredni impuls padne u aktivnu fazu, doći će do pojave nove mišićne kontrakcije, pri čemu se ova kontrakcija sumira sa prethodnom i dobija se jednogrba krivulja.
  • ako naredni impuls padne u pasivnu fazu, doći će do pojave nove mišićne kontrakcije koja će se sumirati sa prethodnom pri čemu ćemo dobiti dvogrbu krivulju.

Tetanusi

To su sumirane, produžene mišićne kontrakcije koje nastaju zbog produženog izlaska Ca++ iz cisterni sarkoplazmatskog retikuluma. Kad frekvencija dosegne kritični nivo, uzastopne kontrakcije tako su brze da se bukvalno stapaju, pa kontrakcija postane kontinuirana. To se zove tetanizacija.

  • trajno potpuni (TP) – nastaju kada su frekvenca i intenzitet impulsa visoki, a svaki impuls pada u aktivnu fazu prethodne kontrakcije
  • trajno nepotpuni (TN)– frekvenca i intenzitet impulsa niži i svaki naredni impuls pada u pasivnu fazu prethodne kontrakcije

TP prelazi u TN kada je frekvenca visoka, a intenzitet nizak. TN prelazi u TP kada je frekvenca niska, a intenzitet visok.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.