Pozitronska emisijska tomografija

PET
PET
PET
PET

Pozitronska emisijska tomografija ili PET se temelji na trodimenzijskoj rekonstrukciji presjeka mozga uporabom radionuklida koji emitiraju pozitrone. Korištenje izabranim radionuklidima i radiooznačenim česticama pruža mogućnost kvantitativnog mjerenja:

  • regionalnog moždanog krvnog protoka
  • volumena krvi
  • metabolizma kisika
  • transporta i metabolizma glukoze
  • metabolizma neurotransmitora
  • omogućuje i lokalizaciju neurotransmitorskih receptora.

PET daje prostornu analizu koja se približava ograničenju od 3 do 5 mm u sekvencijskim rezovima.

Cerebrovaskularna bolest

U akutnom ishemijskom oštećenju mozga PET prikazuje funkcijske promjene u protoku krvi i metabolizmu kisika i u slučaju u kojem CT može biti normalan, ali poteškoće u izvođenju hitnih PET-pretraga u takvim slučajevima ograničavaju njegovu korist. MRI prikazuje akutne promjene u moždanom udaru bolje nego CT i danas je u širokoj uporabi. U procjeni dalekosežnih neuroloških disfunkcija nakon moždanog udara PET sa deoksiglukozom može prikazati fokalne abnormalnosti puno šireg opsega od lezija viđenih na CT ili MRI. Analiza u ovakvim slučajevima može omogućiti uvid u neuralne spojeve važne za spoznajne funkcije.

Epilepsija

Najkorisnija primjena PET u epilepsiji procjena je metabolizma glukoze mjerenjem korištenja i fosforilacije glukoze u mozgu pomoću 18 Ffluordeoksiglukoze (FDG). Metode se temelje na onoj koju su razvijali Sokoloff i suradnici, a to je autoradiografija tkivnih presjeka s2-deoksiglukozom. PET sumira otprilike 40 minuta lokalnog cerebralnog metabolizma glukoze i dopušta procjenu regionalnih varijacija. PET je najkorisniji u pacijenata sa žarišnim napadajima. Oko 70% pacijenata s parcijalnim (žarišnim) napadima refrakternim na medikamentnu terapiju pokazuje zone smanjenog metabolizma glukoze između napadaja. Područje smanjenog metabolizma podudara se u dosta slučajeva s epileptičnim žarištem. U istom području često se uočava pojačan metabolizam glukoze ako je mjerenje obavljeno tijekom napada. U pacijenata s epilepsijom temporalnog režnja uobičajen je nalaz smanjenog metabolizma u jednom režnju. Primjena FDG-PET korisna je u evaluaciji pacijenata s epilepsijom za koje se razmatra mogućnost kirurškog liječenja, radi potvrđivanja unilateralnosti područja koje je izvor električnog pražnjenja i, u nekim slučajevima, čini intracerebralna snimanja nepotrebnima (si. 365-10).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.