Kako se riješiti viška kilograma?

Višak kilograma
Višak kilograma

Osjećate da vas odjeća steže, jer ste tokom prethodnih dana pretjerali sa finim slasticama koje su se našle na trpezi.
Naučnici su izračunali da ćemo posljedice prazničnog prejedanja trpjeti sve do početka jula, a prosječno smo najteži upravo ovih dana, preciznije bit ćemo najteži trećeg januara.

3000 ispitanika

Stručnjaci sa Univerziteta Cornell proučavali su više od 3.000 ispitanika iz različitih krajeva svijeta i pratili njihovo debljanje tokom praznika i eventualne napore koje ulažu kako bi se riješili viška kilograma.

Prema rezultatima istraživanja, koje je obavio stručni časopis “New England Journal Of Medicine,” pokazalo se da obično do kraja januara izgubimo oko polovinu kilogramu koje smo dobili tokom novogodišnjih praznika i to ako se vagamo tri do četiri puta sedmično.

Osobe koje se vagaju barem četiri puta sedmično izgube polovinu kilograma koje su nakupili tokom praznika već do kraja januara. Drugim riječima, ako ne bježite od loših vijesti nećete se dugo mučiti s viškom kilograma – kazao je voditelj istraživanja Brian Wansink.

Međutim, problem ostaje “druga polovina” viška kilograma za koju je u prosjeku potrebno pet do šest mjeseci da se istopi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.