Revolucionaran način liječenja Leukemije

Great Ormond Street hospital

Jednogodišnja beba koja boluje od leukemije i kojoj su liječnici davali tek nekoliko mjeseci života na putu je izlječenja nakon prve svjetske transplantacije stanica.

Napredak u liječenju

Ovaj veliki napredak u liječenju leukemije ostvaren je u Great Ormond Street bolnici u Londonu te je pomogao maloj Layli Richards da se odupre zloćudnoj bolesti.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi taj tip liječenja mogao pomoći djeci i odraslima diljem svijeta koji boluju od leukemije tjerajući bolest u remisiju do kraja života.

Štoviše, liječnički tim koji je razvio ovaj tip terapije uvjeren je da bi mogla imati efekta u borbi protiv drugih tipova raka i nasljednih bolesti, što bi potencijalno spasilo desetke tisuća života svake godine.

Podsjetimo, leukemija je termin koji se koristi za grupu tumora koji se razviju u koštanoj srži i rezultiraju u velikom broju bijelih krvnih stanica (leukocita) koje uzrokuju disbalans u organizmu i narušavaju imunološki sustav. Terapije za liječenje leukemije su danas vrlo uspješne i smatra se da čak 80 posto njih rezultira u uspješnoj remisiji tumora. Pa ipak, samo 2012. godine leukemija je u svijetu bila uzrok smrti za 265 000 ljudi.

Kod male Layle liječnici su prvo pokušali s “konvencionalnim” metodama liječenja – kemoterapijom i transplantacijom koštane srži, ali se bolest ipak vratila. Nakon toga su njezini roditelji pristali na novi oblik tretmana u kojem su Layli transplantirane genski promijenjenje imunosne stanice koje ubijaju rak koje su preživjele u njezinom tijelu. Tako je prvi puta u povijesti iz stanica uklonjen dio DNA kako bi ih se moglo “prošvercati” nazad u tijelo pokraj imunološkog sistem koji služi kao obrana organizma od stranih tijela.

Stanice su uzete od zdravog donatora i pomoću bezopasnog virusa naoružane genima koji se bore protiv leukemije. U normalnim slučajevima takve stanice bi imunološki sustav uništio, ali zbog odstranjenih dijelova DNA one su za tjelesni obrambeni sustav ostale nevidljive. Jednom kad su ušle u Laylin krvotok, leukemija se počela povlačiti te je nakon četiri mjeseca primila svoju drugu transplantaciju koštane srži. Trenutno je tumor u dubokoj remisiji, dok će za šest mjeseci biti jasno je li u potpunosti izlječenja.

Matt Kaiser, voditelj istraživanja u zakladi Bloodwise koja se bavi tumorima krvi o ovom slučaju je rekao: “Koncept treniranja imunosnih stanica da prepoznaju i napadnu stanice leukemije vrlo je u uzbudljiv i u teoriji bi mogao pomoći mnoštvu djece”. Klinička istraživanja ovog postupka počet će sljedeće godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.