Antibiotik uzmite samo na preporuku doktora!

Antibiotik
Antibiotik

Antibiotici su, izgleda, “čudotvorni lijekovi za sve” -od povišene temperature do raznih infekcija izazvanih vi­rusima, na koje ova grupa li­jekova, dokazano je, uopće ne djeluje.

Ne samo što na svoju ruku posežemo za tim medika­mentima nego i ljekari često nepotrebno prepisuju ovu te­rapiju da zaštite i sebe i paci­jenta od mogućih komplika­cija bolesti, do kojih, možda, i bez terapije nebi ni došlo.

Svakog dana od 1.000 Evropljana njih 27 je na tera­piji antibioticima, pokazuju istraživanja.

Uprkos upozorenjima stručnjaka da nekontrolirano uzimanje antibiotika škodi i pojedincu i civilizaciji, jer se time povećava opasnost od otpornih (rezistentnih) bak­terija, čime medicina gubi moćno oružje protiv ovih mi­kroorganizama, iskustva lje­kara govore da su pacijenti gotovo razočarani kad za običnu prehladu ne dobiju recept za antibiotik.

Antibakterijski lijekovi su među najvećim otkrićima 20. stoljeća, jer su značajno smanjili stopu obolijevanja i smrtnosti od infektivnih bo­lesti i rizik od infekcije kod invazivnih medicinskih pro­cedura.

Otpornost bakterija na antibiotike jedan je od naj­većih problema s kojim se suočila medicinska str­učna javnost. Smatra se da će nas neodgovorna i nera­cionalna upotreba antibio­tika uvesti u veliki problem u mileniju u koji smo tek ušli.

Ova grupa lijekova se, nažalost, prečesto daje i dje­ci. U posljednje godine naj­više propisivani lijekovi na pedijatriji su upravo anti­biotici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.