Ephelides

Ephelides
Ephelides
Ephelides
Ephelides

Definicija:

Ephelides ili sunčane pjege predstavljaju anomaliju kože kod koje se nalaze mnogobrojne sitne pigmentisane pjege.

Etiopatogeneza:

Naslijeđuju se autozomno dominantno. Broj melanocita u području pjega nije povećan, ali se pretpostavlja da melanociti nakon ekspozicije UV zracima stvaraju melanin u većoj količini. Efelidi su česti kod osoba riđe ili crvenkastoplave kose.

Klinička slika:

Na koži centralnih dijelova lica (nos, obrazi), na vratu, sternalno, na ramenima i na gornjim ekstremitetima, javljaju se oštro ograničene okrugle, pigmentisane mrlje promjera 3-5 milimetra, žućkastocrvenkaste do smeđe boje. Promjene se javljaju oko 3. i 6. godine života. Na dijelovima kože koja nije izložena suncu nema efelida.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Liječenje:

Nekada se efelidi mogu izbjeliti ili ukloniti primjenom masti koja sadrži 2-5% hidrokinonbenzilester. Preporučuje se izbjegavanje UV zračenja i upotreba fotoprotektivnih krema sa zaštitnim faktorom većim od 15.

2 Comments

  1. Ja imam 25 godina i ja imam pjege na licu nmg ih ukloniti puderom,a ne zelim laserom.Da li preporucujete neku kremu da pjege nestanu,ili neki prirodni recept…Molim vas posaljite mi odgovor na moj email.

  2. Imam 34 god i citav zivot se mucim sa pjegama po licu.Molim vas za kremu ili ime nekog proizvoda koji ce mi pomoci ukloniti pjege a takoder i tamne podocnjake ispod ociju.Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.