Holin (porodica B-kompleks)

izvor holina
izvor holina

izvor holina
izvor holina

Za holin se postavlja opravdano pitanje da li je vitamin, jer je značajan u sintezi brojnih molekula, uključujući fosfolipide ćelijskih membrana, neurotransmitera acetilholina i metil donora betaina.

Potencijalni izvori u namirnicama su: jaja, špinat, lješnik i svježi kvasac.

Dnevne potrebe su 600 do 1000 mg (prihvatljiv dnevni unos muškaraca 550 mg/dan – 425 mg/dan kod žena) koje garantovano sprečavaju oštećenja jetre. Kod ekstremnih slučajeva deficijencije vrše se parenteralne nadoknade.

Činjenice:

Član porodice B-kompleks i liptropik (pretvarac masti u emulzije). Djeluje sa inozitolom (jos jedan clan B-kompleksa) na iskoriscavanje masti i holesterola. Jedna od malobrojnih supstanci koje su u stanju da takozvanu krvno-mozdanu barijeru, koja obicno stiti mozak od varijatica u svakodnevnoj ishrani, i odlazi direktno u mozdane celije da bi proizvele hemikaliju koja potpomaze pamcenje.

Preporucene dnevne potrebe nisu ustanovljene, mada se procenjuje da ishrana prosecne odrasle osobe sadrzi izmedju 500 i 900 mg dnevno. Izgleda da pretvara holesterol u emulziju, tako da se on ne talozi na zidovima arterija, niti u zucnoj kesi.

Šta holin moze da ucini za vas:

Potpomaze kontrolisanje gradnje holesterola. Od pomoci je prilikom odasiljanja nervnih impulsa, narocito onih koji su u mozgu koriste za formiranje pamcenja. Asistira u suprotstavljanju problemu gubitka pamcenja u poznijim godinama. (Doze od 1 do 5 g dnevno). Potpomaze eliminisanje otrova i lijekova iz vaseg sistema, tako sto pomaze jetri. Proizvodi umirujuce dejstvo. Pomaze u lijecenju Alchajmerove bolesti.

Oboljenja koja nastaju usled pomanjkanja holina:

Moguce je da pomanjkanje rezultuje cirozom i masnom degeneracijom jetre, zakrecavanjem arterija, a mozda i Alchajmerovom bolescu.

Dodaci:

Sest kapsula lecitina, dobijenog od sojinog zrna, sadrzi 244 mg inzitola i holina. Prosecni B-kompleks dodatak sadrzi otprilike 50 mg holina i inozitola. Najcesca dnevna doza je 500 do 1000 mg.

Toksicnost:Nepoznata.

Neprijatelji:

Voda, lijekovi na bazi sulfonamida, estrogen, prerada namirnica i alkohol.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.