Novartisov lijek osumnjičen za smrt 11 ljudi

Gilenya
Gilenya
Gilenya
Gilenya

Evropska medicinska agencija pokrenula je istragu o lijeku za multipla sklerozu “gilenya” kompanije Novartis kako bi utvrdila da li je korišćenje tog lijeka izazvalo smrt kod najmanje 11 pacijenata. Lijek je prošle godine dobio dozvolu za korištenje u terapiji pacijenata koji boluju od različitih tipova multiple skleroze.

Porast broja smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su koristili taj lijek izazvao je sumnju jer postoje indicije da “gilenja” izaziva probleme sa srcem, saopštila je Evropska medicinska agencija. Agencija navodi da nije još utvrđeno da je lijek direktno odgovoran za smrt pacijenata, ali je istraga o tome u toku.

Smrtni slučaj zabilježen je i u SAD, gdje je jedna osoba umrla 24 časa pošto je primila prvu dozu Novartisovog lijeka.

Više od 30.000 pacijenata u svjetu koristi lijek “gilenya”. Evropska medicinska agencija savjetuje ljekare da obrate pažnju na svoje pacijente koji koriste taj lijek, naročito poslije prve doze.

Agencija navodi da je i u trenutku kada je odobrena upotreba lijeka bilo poznato da postoji rizik od usporavanja rada srca.

Proizvođač Novartis saopštio je da je ljekarima uz lijek sada dostupno novo uputstvo sa preporukama koje podrazumjevaju kontinuirano praćenje rada srca pacijenata šest sati od uzimanja prve doze i mjerenje krvnog pritiska i pulsa na svakih sat vremena. Nova pravila odnose se samo na pacijente koji prvi put uzimaju lijek “gilenja”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.