Hiperhidroza

Hiperhidroza
Hiperhidroza
Hiperhidroza
Hiperhidroza

Definicija:

Hiperhidroza predstavlja funkcionalni poremećaj ekrinih žlijezda koji se karakteriše povećanim i prekomjernim lućenjem znoja bez ikakve potrebe.

Patogeneza:

Može biti fiziološka (povećanje spoljašnje temperature, naporan rad…) i patološka kod pojedinih oboljenja(hipertireoza, dijabetes…). Hiperhidroza je prisutna kod oko 3% svjetske populacije, osobito kod mladih. Iako ne predstavlja veći medicinski problem, to je ipak jedan psihološki i socijalni problem.

Klinička slika:

U osnovi oboljenja javlja se povećano lučenje znoja. Nekad imamo neugodan miris tabana (bromhidroza) uslijed povećanog lučenja znoja.

Hiperhidroza se također može podijeliti na: fokalnu (kada su pretjeranim znojenjem zahvaćeni određeni dijelovi tijela, kao što su dlanovi, lice ili stopala) i generaliziranu (kada je pretjeranim znojenjem zahvaćeno cijelo tijelo). Primarna hiperhidroza je najčešće fokalna, dok je sekundarna hiperhidroza najčešće generalizirana. Prema novijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasljeđuje, te da u 25- 50% slučajeva postoji poremećaj i kod članova obitelji.

Primarna hiperhidroza se javlja već u djetinjstvu ili pubertetu, očitujući se gotovo svakodnevno. Osobe sa ovim problemom izbjegavaju kontakte sa drugim osobama zbog vlažnih dlanova, nose široku tamnu odjeću kod pojačanog znojenja ispod pazuha, polako se povlače u sebe, odvajajući se od društva.

Dijagnoza:

Za postavljanje dijagnoze neophodna je dugogodišnja povijest pojačanog znojenja pacijenta, kao i klinički pregled pacijenta.

Terapija:

  • svakodnevna temiljita higijena
  • adekvatna obuća
  • kupke u hipermanganu
  • 5 % formalin u alkoholu
  • Dijeta – Izbjegavanje namirnica koje uzrokuju pojačano znojenje (kafa, čaj, coca-cola, čokolada), te začinjene i vruće hrane.
  • Antiperspiranti – Oni su široko korišteni u cijelom svijetu, ali njihova upotreba je dovoljna samo kod blažih oblika hiperhidroze. Oni zatvaraju izvodne kanale znojnih žlijezda i na taj način privremeno blokiraju znojenje.
  • Jonoforeza – Izvodi se tako što se vlažne spužve sa elektrodama pričvrste za šake ili se postave u pazušne jame i potom se tokom 20 minuta propušta nisko voltna struja. Efekt je reverzibilan, te se jonoforeza mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima.
  • Botox – Izvodi se intradermalnim ubrizgavanjem u određene dijelove tijela. Intervencija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno na osnovu intenziteta ponovnog znojenja.
  • Torakoskopska simpatektomija – Terapijska procedura koja ima trajan efekt. Spada u standard liječenja težih oblika primarne fokalne hiperhidroze. Izvodi se u općoj anesteziji, traje oko 30 minuta i operiraju se obje strane prsišta. Ožiljaka poslije operacije gotovo i nema. Efekt operacije se javlja odmah nakon buđenja jer se pacijent budi sa suhim i toplim dlanovima i pazušnim jamama. Komplikacija i neželjenih efekata nema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.