Hrana bogata proteinima - Zdravlje
Naslovna » Zdrava ishrana » Hrana bogata proteinima

Hrana bogata proteinima

Proteini su esencijalni elementi potrebni za rast i razvoj, dobro funkcioniranje i strukturu svih živih ćelija u tijelu. Iako naše tijelo samo proizvodi neke aminokiseline, veliku većinu njih moramo unositi sami kroz prehranu ( hrana bogata proteinima ).

Nedostatak proteina

Primijetite li umor, gubitak snage i atrofiju mišića, možete biti sigurni da vašem organizmu nedostaje proteina. Nadoknadite ih hranom koja je bogata ovom vrlo vrijednim elementom.

Jaja

Najbolji izvor u prirodnom obliku su jaja. Jednostavno i brzo se pripremaju i vrlo su ukusna, a njihova biološka vrijednost vrlo je visoka.

Bijelo meso

Bijelo meso s pilećih ili purečih prsa sadrži 30 posto proteina, te je jedna porcija od oko 200 grama dovoljna da zadovolji sve dnevne potrebe.

Riba

Riba je također jedna od vrlo vrijednih namirnica; trebala bi se konzumirati što češće jer sadrži manje količine zasićenih masnoća i ugljikohidrata, a velike količine proteina.

Biljni plodovi

Osim hrane životinjskog porijeka i biljni plodovi također sadrže ovaj vrijedan element. Grah, bademi, orasi, sojini proizvodi i sjemenke samo su dio iz biljnog svijeta koji sadrže velike količine proteina potrebnih za razvoj i funkciju mišića, kože, kosti, krvi, srca i drugih ćelija u tijelu.

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *