Japanska gljiva ubija HPV i usporava rast tumora

Shiitake gljiva
Shiitake gljiva
Shiitake gljiva
Shiitake gljiva

Svi znaju da su gljive hranjiv i niskokaloričan dodatak obroku, no nova su istraživanja pokazala da bi mogle biti korisno oružje u borbi protiv raka.

Ekstrakt japanske gljive ubija spolno prenosivi virus HPV koji uzrokuje grlić raka maternice.

Humani papiloma virus (HPV) je uobičajena i vrlo zarazna infekcija koja utječe na kožu i većinu vlažnih membrana u tijelu, uključujući cerviks, usta i grlo.

Više od dvije trećine svih žena zarazi se virusom tijekom života, a neki spojevi mogu uzrokovati rak grlića maternice.

Američko istraživanje otkrilo je da ekstrakt aktivan heksozni korelacijski spoj (AHCC) – koji se nalazi u shiitake gljivama (japanska gljiva) – može imati značajnu ulogu u prevenciji raka uzrokovanog HPV-om.

U studiji provedenoj na miševima, AHCC je doveo do iskorijenja HPV-a u roku od 90 dana. To je također smanjilo stopu rasta tumora grlića maternice.

‘Rezultati su vrlo ohrabrujući. Ova studija, pokrenuta 2008. godine, pokazuje da AHCC sam po sebi ima potencijal za liječenje HPV-a’, objašnjava izvanredna profesorica, dr. Judith Smith, sa Sveučilišta u Texasu.

AHCC djeluje kao imunoterapija, što znači da koristi imunološki sustav tijela u borbi protiv bolesti.

Ljudske i laboratorijske studije su pokazale da AHCC povećava broj i aktivnost prirodni stanica ubojica, dendričnih stanica i citokina, što omogućava tijelu da učinkovito reagira na infekcije i blokira proliferaciju tumora.

HPV DNA pronađen je u 99.7 posto biopsija raka grlića maternice, što je najveći uzročni odnos bilo kojeg karcinoma. Nekoliko drugih vrsta karcinoma također je povezano s HPV-om, uključujući 95 posto analnih, 60 posto grla, 65 posto rodnice, 50 posto vulve i 35 posto penisa.

Ekstrakt također usporava razvoj tumora cerviksa.

Dr. Smith kaže: ‘I ranije smo pokazivali antivirusne režime koji su uspješno iskorijenjivali HPV infekcije, ali željeli smo razviti benigniji protokol, jer su lijekovi imali brojne nuspojave.’

Rezultati su predstavljeni na susretu Društva ginekološke onkologije u Tampi na Floridi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.