Hyalinosis

Hyalinosis
Hyalinosis
Hyalinosis
Hyalinosis

Hijalinoza je oboljenje kod kojeg dolazi do pretvaranja uglavnom vlaknaste intercelularne tvari u hijalin. Hijalin je homogena, čvrsta, providna proteinska supstanca. Eozinom i Fuksinom (Van Gieson) se boji intenzivno crveno.

Nastajanje može biti iz dva pravca koji se međusobno mješaju ali jedan dominira:

  • prvo dođe do nagomilavanja vezivnih niti koje se međusobno sljepljuju, a u tom sljepljivanju prethodi nakupljanje neke proteinske tvari koja se nađe između njih i služi kao ljepilo. Ovakve hijalinoze srećemo kod ožiljaka, kod priraslica uglavnom tamo gdje se prethodno obilnije stvorilo vezivno tkivo.
  • Drugi proces se odvija tako da se prvo intercelularno nakuplja tekućina koja sadrži proteine i koja se kasnije zgusne i homogenizira uklapljajući u novostvorenu strukturu i vezivne fibrile. Nalaze se u zidu kapilara, arteriola i stromi tiroidee.

Rezultat i jednog i drugo procesa je nastanak hijalina.

Nerijetko hijalinoza nastaje na seroznim membranama nakon upala koje stvaraju fibrozno tkivo. Tako da se organ (najčešće jetra i slezena) nađe prekriven čahurom od bijele čvrste tvari slične hrskavici. Takođe se nađe i u pleuralnim priraslicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.