Legionella pneumophila

Legionella pneumophila
Legionella pneumophila
Legionella pneumophila
Legionella pneumophila

Bakterije ovog roda su izuzetno rasprostranjene u prirodi (prirodne vode). Najvazniji predstavnik je legionella pneumophila uzrocnik legionarske bolesti.

Morfologija:

To su Gram (-) bacili, tanki, polimorfni, koji posjeduju flagele, ne stvaraju spore i aerobi su.

Kuturelne osobine:

Za kultivaciju se koriste specijalne podloge sa dodatkom antibiotika i anilinskog preparata koje sprecavaju rast drugih bakterija. Kultivacija traje od nekoliko dana do dvije nedelje, a krv se kultivise cak mjesec dana. Kolonije postaju vidjive nakon 4-5 dana kultivacije i one su okrugle, konveksne, sivo bijele i plavo zelene boje. Produkuju pigment koji fluorescira u UV polju mikroskopa.

Patogeneza:

Bakterija dospjeva u organizam preko respiratornog sistema, udisanjem kapljica u kojima se nalaze bakterije. Infekcija se prenosi sa covjeka na covjeka i pokazuje najtezu klinicku sliku kod imunodeficijentnih osoba. Simptomi bolesti su uglavnom ograniceni na raspiratorni sistem, mada se moze razviti sistemsko oboljenje. Obicno prolai u vidu influenze ili pneumonije.

Laboratorijeska dijagnostika:

  • Metrijal: obicno se uzima sekret respiratornog trakta (sputum), a moze biti i krv ili bioptat pluca.
  • Dijegnoza se postavlja najcesce dokazivanjem uzrocnika u klinickom materijalu, to su brze metode: direktna imunofluorescencija, ELISA test, PCR test. Drugi nacin postavljanja dijagnoze je kultivacija uzrocnika koja je teza i dugotrajna.

Terapija:

Prije svega traba sprovesti profilaksu hlorisane i vrele vode. Terapija legionarske bolesti sprovodi se velikim dozama eritromicina, u nekim slucajevima baktrim i tetraciklini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.