Icterus

Icterus
Icterus
Icterus
Icterus

Icterus ili žutica je naziv za oboljenje kod kojeg je prisutno pigmentiranje žučju tj. bilirubinom kao glavnim nosiocom njene boje.

I žutica kao i većina drugih pigmentacija može se naći kako u opštoj tako i u lokalnoj formi.

  • Lokalnu pigmentaciju bilirubinom nalazimo u tkivu oko hematoma kao posljedicu raspada eritrocita, tako da se npr. na koži sreću žuti i žutozeleni tonovi tamo gdje je bila modrica.
  • Icterus universalis je opšte pigmentiranje organizma žučju kao posljedica bilirubinaemiae ili cholaeimia (žuč u krvi)

Krv raznosi bilirubin i taloži ga svuda po organizmu por raznim tkivima, a moguće je da i pigmentira neke druge tjelesne tečnosti kao što su likvor, znoj, mokraća (bilirubinuria)…

Pigmentacija se normalno mnogo bolje primjeti na tkivima koja su sama po sebi blijeda kao npr. beonjača itd. Taloženje žuči, njenih pigmenata u velikim količinama u ćelijama pravi oštećenja, a naročito su na njih osjetljive ganglijske ćelije pa nerijetko se ikterus još udružuje sa simtomima oštećenja CNS-a.

Isto tako i bubreg je osjetljiv na djelovanje žučnih pigmenata koji se u njemu talože te nastaje holemična nekroza uz raspadanje epitelnih ćelija kanalića, a moguće je začepljavanje bubrežnih kanalića bilirubinskim cilindrima što dovodi do uremije.

Mehanizmi nastanka ikterusa nisu jedinstveni nego razlikujemo tri osnovna:

  • resorpcioni
  • retencioni
  • hemolitički

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.