Icterus resorbtionis

Icterus resorbtionis
Icterus resorbtionis
Icterus resorbtionis
Icterus resorbtionis

Resoprcioni ikterus razvija se ukoliko se na putevima otjecanja žuči iz jetre pojavi neka mehanička zapreka što je najčešće žučni kamenac. Posljedica toga je da stolica ostane bez karakteristične boje i bude blijeda (acholia) što je važan simptom u dijagnosticiranju.

Bez obzira na karakter mehaničke zapreke mehanizam je u osnovi jedinstven: jetra nastavlja da luči žuč, žučni sudovi poprimaju veću količinu žuči, raste pritisak, zidovi žučnih sudova se istežu, kasnije pucaju i žuč ulazi u intercelularne prostore i mješa se sa limfom koja je nosi u krv, a krv raznosi po organizmu i taloži.

Ovaj blirubin kojeg su stvorili hepatociti i izlučili u žuč je tzv. direktni bilirubin, njegova bitna karakteristika je da prolazi kroz bubrežne filtre i pigmentira mokraću tamnosmeđe za razliku od indirektnog bilirubina koji to ne radi.

Ikterus koji nastaje zavisno od karaktera mehaničke zapreke može biti trajni ili  prolazni (zavisno od toga da li je zapreka trajna ili ne).

Najčešći uzročnici su:

  • žučni kamenci
  • pritisak na žučne vodove izvana (tumor, ehinokokna cista, upale peritoneuma, hepatoduodenalnog ligamenta)
  • upale žučnih vodova (cholangitis), a nerijetko i paraziti kao npr Ascaris Lumbricoides

Trajni zastoj uzrokuje karcinom glave pankreasa, papillae vateri, holedokusa i hepatikusa. Dugotrajan zastoj uzrokuje cirozu jetre; Cirrhosis biliaris hepatis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.