Prijelom maleola

Prijelom maleola
Prijelom maleola
Prijelom maleola
Prijelom maleola

Etiologija:

Ovi prijelomi nastaju kod hodanja ili trčanja zbog iznenadnog rotacijskog iskretanja stopala. Većina maleolarnih prijeloma su indirektne zgobne frakture koje nastaju kao posljedica luksacije ili subluksacije talusa iz zglobne vilice.

Klinička slika:

Razlikujemo abdukcijske (stopalo odlazi u vanjsku rotaciju) i addukcijske prijelome (stopalo odlazi u unutarnju rotaciju). Prijelom može biti medijalni (tibijalni), lateralni (fibularni) i posteriorni (stražnji) maleol, tj stražnji rub distalne zglobne površine tibije, tzv Volkmanov trokut. Prijelom može biti na jednom maleolu, zatim bi i trimaleolarni.

Kod prijeloma maleola javlja se bol, jaki otok i hematom nožnog zgloba. pokreti su ograničeni, a izražena je i palpatorna bol.

Dijagnozas:

 • Klinički pregled
 • RTG

Liječenje:

Konzervativno liječenje podrazumjeva manualnu repoziciju i imobilizaciju dvostrukom sadrenom longetom. Nakon nekoliko dana radi se RTG kontrola ulomaka i postavljanje gipsa. On se nosi 6 do 12 nedjelja. Najpovoljnije vrijeme za hirurški zahvat je prvih 6 – 8 sati nakon povrede, dok se još nisu razvili jaki edem i mjehuri. Ako su se razvili, operativni zahvat se izvrši nakon 4 do 6 dana. Longeta se odstranjuje između četvrtog i desetog  dana.

10 Comments

 1. Prije deset dana pala sam i imam frakturu lateralnog maleola. Liječnik mi je preporučio nošenje ortoze koju povremeno mogu skinuti i – plivati. Čudi me ta preporuka za plivanje u ovoj fazi liječenja. Literatura kaže da se kod frakture u prvoj fazi liječenja mora mirovati. Zasad se još ne usudim poslušati taj savjet. Molim vas za savjet i mišljenje.

 2. Poštovani,
  dijetete je jučer udario drveni predmet u lateralni maleol. Predmet je pao s visine od 1 metar i odbivši se od poda udario ga u područje lateralnog maleola. Nastao je blaži otok. Napravio je par koraka, ali mu je bilo bolno oslanjanje na tu nogu.
  Liječnik koji ga je zaprimio pregledao ga je u sjedećem položaju(vozila sam ga u stolici da mu ne bude teško hodati, popipavši mu bolno mjesto, ali bez da mu je pomicao nogu) i odmah ga poslao na rentgen. na nalazu koji sam dobila piše: Liječnik: “Iz statusa: bolnost pri palpaciji u predjelu lateralnog maleola, prisutna blaža oteklina oko lateralnog maleola, izrazito ograničena pokretljivost u nožnom zglobu, neurocirulatorni status uredan”. Rentgenolog: “Na snimkama desnog gležnja mulitfragmentarna avulzijska fraktura medijalnog maleola s otokom okolnih mekih česti.” Dobio je langetu i strogo mirovanje.
  Zabrinuta sam za točnost nalaza, pa razmišljam da zatražim drugo mišljenje,jer je liječnik izgledao dosta nesigurno i nije mi jasno kako je moguće ustanoviti ograničenu pokretljivost bez pregleda noge u ležećem položaju, te da li je moguće da fraktura nastane ne suprotnom mjestu od mjesta povrede. Hvala!

 3. Poštovana,
  RTG snimak u ovom slučaju je najsigurniji nalaz. Dijete mora strogo mirovati 14 dana.
  L.P.

 4. Molim vas pomoc oko tumacenja:
  mr gleznja kaze preglexom lijevd petne kosti vidi se manja rubna abris fraktura straznjeg malola tibije, a vidi se i da je procesus posterior tali odvojen od samog talusa-stanje naon frakture?

 5. Poštovani,
  Molim Vas za mišljenje. Naime zadobio sam prijelom lateralnog maleola s minimalnim prijelomom. Odreženo mi je nošenje gips u trajanju od 6 tjedana. Trenutno nosim gips 22 dana, zanima me da li bi bilo pametno da pribavim ortrozu za skočni zglob, tzv. Walker čizmu te da gips zamijenim njom?
  Hvala unaprijed !

 6. Poštovani,
  kod preloma maleola gips se nosi 21 dan. Nakon toga se skida i počinje sa fizikalnim tretmanom.
  L.P.

 7. Dobar dan! Imam jedno pitanje… 25.10.2020 sam slomio lat maleola, pa skinu sam gips 28.12… Pa kada bi je ja sada mogao vratiti sportskim aktivnostima? Koliko treba vremena proci nakon skinuća gipsa da se vratim treninzima i ostalome? Hvala!!

 8. Poštovanje interesujeme koliko se nosi dugo gip čizma na nozi tj.stavljena mi je prih 7 dana langeta pa onda gips čizma i rečeno mi je da dođem za 14 dana na kontrolu. Dijabnoza je fractura maleoli tibiae medialis l.dex sine dislocation. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.