Ciste žutog tijela

Ciste žutog tijela
Ciste žutog tijela
Ciste žutog tijela
Ciste žutog tijela

Etiopatogeneza:

Ciste žutog tijela, iako rijeđe od folikulinskih cista, takođe se često viđaju na jajnicima. Nastaju uvećanjem žutog tijela i ispunjavanjem njegovog centralnog dijela tečnošću koja se sve više širi i snižava zid nastale cistične formacije. Njihov zid mogu da čine ćelije granuloze ili teke interne, po čemu se i razlikuju dalje podgrupe ovih cista.

Klinička slika:


Pojedine ciste mogu dostići priličnu veličinu i može doći do njihovog uvrtanja oko peteljke, što zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju. U većini slučajeva nije potrebno nikakvo liječenje, jer luteinske ciste poslije izvjesnog vremena spontano iščezavaju. Ako dođe do njihovog prskanja, može da nastupi intraabdominalno krvarenje sa kliničkom slikom kao kod ektopične trudnoće. U takvoj situaciji terapija je operativna i pri tome treba nastojati da se sačuva što više zdravog tkiva jajnika.

Osim cista žutog tijela, mogu nastati i takozvane luteinske ciste, koje postaju iz luteinizovanog perzistirajućeg folikula (corpus luteum atreticum). Ovakve ciste sreću se i kod grozdaste mole, i to obično obostrano. Kod grozdaste mole otklanjanjem molamog tkiva povlače se i ciste, a u rijetkim slučajevima, ako ne nastupi spontana regresija ciste, liječenje je operativno.

Osim folikulinskih i luteinskih cista jajnika, na njemu mogu da se vide i hematomi miješka ili hematomi žutog tijela. Klinički značaj ovih hematoma je u tome što može doći do njihove rupture i do intraabdominalnog krvarenja, čija je simptomatologija veoma slična, ali po pravilu mnogo manje dramatična, kliničkoj slici vanmaterične trudnoće.

U svim slučajevima ruptura, bilo folikulinskih, luteinskih cista ili hematoma, ukoliko dođe do obilnijeg intraabdominalnog krvarenja, postavlja se pitanje diferencijalne dijagnoze između ovih stanja i rupture jajovoda kod vanmaterične trudnoće.

Klinička slika je gotovo istovjetna, osim što je kod vanmaterične trudnoće intraabdominalno krvarenje obilnije, pa je samim tim i klinička slika teža. Osim toga, veliku pomoć u postavljanju dijagnoze mogu da pruže i anamnestički podaci. Krvarenju iz prsnutog zida ciste ili hematoma, po pravilu, intraabdominalnom krvarenju, ne prethodi izostanak menstruacije niti se javljaju drugi znaci bremenitosti, što se inače zapaža ako je u pitanju ektopična trudnoća. U krajnjoj liniji sa praktičnog stanovišta terapije nije ni posebno važno da se uvijek postavi precizna diferencijalna dijagnoza prirode intraabdominalnog krvarenja, jer je liječenje u svim slučajevima ovog stanja operativno. Otvara se trbušna duplja, otklanja uzrok krvarenja, zatvaraju se prekinuti krvni sudovi, odstranjuje tečna i koagulisana krv iz abdomena, nadoknađuje izgubljena krv bolesnici transfuzijom krvi odgovarajuće grupe. Pri tome se vodi računa da se kod mladih žena odstrane samo oboljeli organi, kako bi se sačuvalo što više funkcija ostavljenih zdravih tkiva i organa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.