Retencione ciste jajnika

Folikulinske ciste jajnika
Folikulinske ciste jajnika
Folikulinske ciste jajnika
Folikulinske ciste jajnika

Definicija:

Retencione ciste jajnika predstavljaju jednu od vrsta pseudotumora jajnika.

Etiopatogeneza:

Ovo su veoma česti tumori koje u praksi viđamo na jajnicima. Nastaju iz nezrelih folikula ili degenerisanog žutog tijela pod dejstvom upalniih, cirkulatornih i promjenjenih hormonskih uticaja. Među njima razlikujemo folikulinske i luteinske ciste i folikulinske i luteinske hematome.

Folikulinske ciste veoma se često nađu na jajniku bilo u vidu mnogobrojnih mjehurića veličine zrna prosa do zrna graška, kada govorimo o mikrocističkoj degeneraciji jajnika ili, pak, u vidu pojedinačnih cista koje djelimično ili potpuno zahvataju tkivo jajnika i pokatkad dostignu veličinu mandarine. Mikrocistična degeneracija je promjena koja zahvata oba jajnika. Smatra se da ona nastaje kao posljedica djelovanja dugotrajnih upalniih draži na jajnik zbog čega folikuli u sazrijevanju ne pretrpljuju atreziju, već se umjesto toga pretvaraju u male ciste približno jednake veličine i istanjenih zidova. Jajnici su uvećani do veličine zelenog oraha ili manjeg kokošijeg jajeta, elastično čvrste su konzistencije, bijeličasto-sivkaste boje i neravne površine. Tunica albuginea je zadebljana i posijana mnogobrojnim sitnim, cističnim tvorevinama koje dostižu veličinu zrna graška do veličine koštice trešnje. Na presjeku, u kori jajnika takođe se vidi veći broj ovakvih cističnih tvorevina. Smatra se da su to sazreli De Grafovi folikuli kod kojih je izostala ovulacija. To potvrđuje i odsustvo ostataka žutih tijela na jajnicima.

Liječenje:

Ovo stanje obično ne zahtjeva nikakvo posebno liječenje. Ako se ipak za to ukaže potreba, u terapiji mikrocistične degeneracije jajnika koristi se parcijalna, najbolje klinasta resekcija jajnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.