Mycobacterium tuberculosis

Mycobacterium tuberculosis
Mycobacterium tuberculosis

Pripada porodici mycobacteriacea i obuhvata mnogo znacajnih vrsta. Sve vrste imaju zajednicki karakter. Acido alkoholno su rezistentne. Zbog velike kolicine lipida i voskova u celijskom zidu ove bakteriju su otporne na zajednicko djelovanje alkohola i jakih kiselina. Sve one se boje specijalnim bojama po Ziehl – Nielsenu. Sporo rastu na vjestackim podlogama.

Najznacajnije vrste su:

  • Mycobacterium tuberculosis
  • Mycobacterium leprae
  • Mycobacterium avium

Mycobacterium tuberculosis:

Rezervoar ove bakterije je covjek, a ona moze dugo da prezivi u prasini i prostorijama.

Morfologija:

To je tanak, malo povijen stapic zaobljenih krajeva. Bacil je Gram pozitivan ali se ne boji po Gramu vec po Ziehl Nielsenu. Moze biti oblika slova X,Z,Y. Na preparatima sa kulture pokazuje tendenciju zgomilavanja (cord faktor). Striktan je aerob, nema flagele i nepokretan je.

Kulturelne osobine:

Ova bakterija se veoma dugo kultivise 4-8 nedelja na specijalnim podlogama Lewenstein i daje karakteristicne kolonije zuckaste boje koje lice na karfiol.

Oboljenja:

Tuberkuloza lokalizovana u plucima ali prakticno moze izazvati oboljenja u svim organima kao npr milirjarna TBC. Primarni TBC kompleks nastaje kao posljedica egzogene infekcije i smjesten je na plucima. Sastoji se iz:

  • Gonov kompleks – primarno zariste i sastoji se iz zapaljenskih celija, T limfocita i TBC bacila.
  • Lokalni limfangitis
  • Lokalni limfadenitis

Sekundarna TBC nastaje endogenom infekcijom iz primarnog zarista i ima vise oblika. Stvaraju se specificni kazeoproduktivni TBC granulomi (Lang-Hans celije, T limfociti) i kaverne.

Materijal:

Najcesce sputum, a moze likvor i urin u  zavisnosti od lokacije oboljenja.

Mikroskopsko ispitivanje:

Od uzetog materijala se pravi preparat koji se boji po Ziehl Nielsen. TBC bacili se boje crveno, a pozadina plavo.

Indirektne metode:

TBC bacil u organizmu covjeka dovodi do reakcija IV tipa preosjetljivosti.

Dijagnoza se postavlja intrakutanom probom:

  • Mantoux test – odredjeni broj jedinica PPD ili purified protein derivate se ubrizga pod kozu i ocekuje se pozitivna reakcija u roku od 24-48h.
  • Pirkeova proba i monroova proba su modifikacije mantoux probe

Ako su kozne probe negativne daje se BCG vakcina.

Profilaksa:

Profilaksa se vrsi zivom BCG vakcinom odnosno jednim sojem mycobacterium bovis koji izaziva virulenciju a sacuva sposobnost aktivacije imuniteta. Ova vakcija se daje odmah po rodjenju i revakcinacija vise puta u toku djecijeg zivota.

Terapija:

Lijekovi protiv TBC se zovu tuberkulostatici, najpoznatiji su: streptomicin, PAS, izoniazid. Terapija traje 6-9 mjeseci davanje 2-3 tuberkulostatika da bi se izbjegla rezistencija.

KOCHOV FENOMEN

Kada tbc bacili uđu u organizam oni aktiviraju celularni imuni odgovor u kome glavnu ulogu igraju T limfociti. Desavaju se 2 vazna procesa:

  • Senzibilizacija organizma na tuberkulin
  • Otpornost prema TBC bacilu

Kochov fenomen na zamorcu nam sluzi za dijagnozu TBC. Bioloski ogled se izvodi tako sto se bacil ubrizga u ingvinalni dio zamorcu gdje dolaz do lokalnog razmnozavanja unijetih bacila, stvaranja ulceracije i nekroze ingvinalnih limfnih zlijezda. To je primarno zariste i odakle se TBC bacili sire po organizmu i izazivaju generalizovanu TBC infekciu koja se zavrsava smrcu zamorca u roku od 6 nedelja do 2 mjeseca. Ako se zamorcu koji je vec inficiran u drugi ingvinalni predio ubrizga virulentni soj TBC bacila imuni odgovor ce biti drugaciji od primarnog. Na tom mjestu ce se javiti samo blaga lokalna reakcija zbog toga sto je organizam zamorca vec stvorio visoko senzibilisane T limfocite koji su sprijecili reakciju. Ova razlika izmedju primarne i sekundarne inokulacije bacila TBC se naziva Kochov fenomen. Na kochovom fenomenu se baziraju kozne probe kod ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.