Gubitak kilograma povezan sa ublažavanjem simptoma psorijaze

Psorijaza
Psorijaza

Istraživanje provedeno u Danskoj sugerira kako je gubitak suvišnih kilograma povezan sa značajnim i trajnim ublažavanjem simptoma psorijaze.

Istraživanje psorijaze

Nalazi koje je objavio “American Journal of Clinical Nutrition” odnose se na pacijente s psorijazom koji su izgubili 10-15 posto tjelesne mase.

Ispitanici, njih 64, su tokom 16 sedmica izgubili prosječno oko 16 kilograma. Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu napominju kako je za trajno ublažavanje simptoma ključno održavanje postignute tjelesne mase. Psorijaza se klinički očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrenkastim ljuskama. Tok bolesti i klinička slika mogu biti vrlo raznoliki, a početak bolesti moguć je u svakoj životnoj dobi. Učestalost psorijaze u zapadnoevropskim zemljama iznosi oko dva posto.

Psorijaza

Psorijaza je kronična bolest kože od koje pati ukupno 2-3% svjetske populacije. Genetski je uvjetovana i jednako se često pojavljuje kod oba spola. Ujedno je i jedna od najčešćih kroničnih bolesti kože. Na temelju kliničke slike razlikujemo dva najčešće oblika psorijaze, pustuloznu i plak-psorijazu (lat. psoriasis vulgaris), koja je mnogo češća. U više od 90% bolesnika s plak psorijazom bolest ima kroničan tijek, dok približno 25-30% oboljelih ima umjereno težak do težak oblik psorijaze. To su bolesnici kod kojih je rizik za komorbiditete i smrt veći nego u općoj populaciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.