Gubitak kilograma povezan sa ublažavanjem simptoma psorijaze - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Psorijaza

Gubitak kilograma povezan sa ublažavanjem simptoma psorijaze

Istraživanje provedeno u Danskoj sugerira kako je gubitak suvišnih kilograma povezan sa značajnim i trajnim ublažavanjem simptoma psorijaze.

Istraživanje psorijaze

Nalazi koje je objavio “American Journal of Clinical Nutrition” odnose se na pacijente s psorijazom koji su izgubili 10-15 posto tjelesne mase.

Ispitanici, njih 64, su tokom 16 sedmica izgubili prosječno oko 16 kilograma. Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu napominju kako je za trajno ublažavanje simptoma ključno održavanje postignute tjelesne mase. Psorijaza se klinički očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrenkastim ljuskama. Tok bolesti i klinička slika mogu biti vrlo raznoliki, a početak bolesti moguć je u svakoj životnoj dobi. Učestalost psorijaze u zapadnoevropskim zemljama iznosi oko dva posto.

Psorijaza

Psorijaza je kronična bolest kože od koje pati ukupno 2-3% svjetske populacije. Genetski je uvjetovana i jednako se često pojavljuje kod oba spola. Ujedno je i jedna od najčešćih kroničnih bolesti kože. Na temelju kliničke slike razlikujemo dva najčešće oblika psorijaze, pustuloznu i plak-psorijazu (lat. psoriasis vulgaris), koja je mnogo češća. U više od 90% bolesnika s plak psorijazom bolest ima kroničan tijek, dok približno 25-30% oboljelih ima umjereno težak do težak oblik psorijaze. To su bolesnici kod kojih je rizik za komorbiditete i smrt veći nego u općoj populaciji.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>