Reyeov sindrom

Reyeov sindrom
Reyeov sindrom
Reyeov sindrom
Reyeov sindrom

Definicija:

Reyeov sindrom ili akutna encefalopatija s disfunkcijom jetre je akutno, veoma teško, često i smrtonosno oboljenje nepoznate etiologije u kome je dokazano primarno oštećenje mitihondrija, sa smanjenjem aktivnosti intramitohondrijalnih enzima.

Etiopatogeneza:

Opisana je njegova češća pojava u toku influence B i varicelle, a izgleda da postoji veza između influence B, aspirina i Reye-vog sindroma. Bolest zahvata djecu svake dobi, oba spola. Patoanatomski se u jetri, ali i u drugim organima (bubreg, miokard) nađe masna infiltracija bez znakova upale.

Klinička slika:

Bolesti obično prethodi akutna infekcija gornjih dišnih puteva, iza koje se bolesnik oporavi, a nakon nekoliko dana dolazi do pogoršanja opšteg stanja. Temperatura je obično povišena, nekad sa osipom na koži, a povraćanje obilno i uporno. Na to se nadovezuju znaci progresivnog zatajenja funkcije mozga od blage somnolencije, do duboke kome sa konvulzijama. Na zahvaćenost jetre može ukazati lagano uvećana jetra, dok žutice u pravilu nema. Bolest može spontano regredirati i tada je oporavak brz ili može voditi letalnom ishodu.

Dijagnoza:

  • klinička slika
  • anamneza

Terapija:

Nema specifične, bazira se na održavanju vitalnih funkcija te prevenciji edema mozga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.