Napredak u istraživanju vakcine protiv EBOLE

Vakcina protiv EBOLE
Vakcina protiv EBOLE
Vakcina protiv EBOLE
Vakcina protiv EBOLE

Ebolom se godišnje zarazi mali broj ljudi, ali virus koji se prenosi tjelesnim tečnostima ili zrakom ubija veoma brzo i razorno, tako da postoji bojazan da bi mogao da bude korišten kao biološko oružje. Ova bolest, koja je otkrivena 1979. godine, izaziva mučninu, povraćanje, unutrašnje krvarenje i otkazivanje organa, što dovodi do smrti u 90 posto slučajeva.

Naučnici su razvili vakcinu koja uspešno štiti miševe od smrtonosnog oblika virusa ebole, što je korak ka zaštiti ljudi od bolesti koja ubija 90 posto zaraženih.

U pitanju je prva stabilna vakcina protiv ebole koja može da se skladišti.

Dosadašnje isprobane vakcine bile su zasnovane na unošenju umrtvljenog virusa u ljudsko tijelo, a nova vakcina sadrži sintetitčki virusni protein. Ova forma prepoznaje virus ebole i mnogo je stabilnija kada se uskladišti na duži rok.

Vakcina je zaštitila 80 posto miševa kojima je ubrizgan smrtonosni virus, saopštio je dr Charles Arntzen sa Državnog univerziteta Arizone, koji je učestvovao u razvoju vakcine.

Dr Arntzen kaže da je sljedeći korak pokušaj da se razvije vakcina koja djeluje protiv soja virusa bližeg onom koji napada ljude.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.