Voće Liči izazvalo je misterioznu smrtonosnu bolest mozga kod djece u Indiji

Liči
Liči

Voće Liči izazvalo je misterioznu smrtonosnu bolest mozga kod djece u Indiji, utvrdili su indijski znanstvenici. New York Times piše kako se od 1995. bilježi misteriozno pobolijevanje stotina djece svako ljeto u Indiji od kojih su mnoga umirala.

Simptomi

Djeca bi iznenada oboljela ili dobila epileptičke napade, običnu u jutarnjim satima. Nerijetko takva bi djeca pala u komu a oko 40 posto ih je umiralo.  Bolest je obično izbijala sredinom svibnja i trajala do srpnja u okolici grada Muzaffarpura gdje se liči uzgaja na plantažama.  Izbijanje bolesti poklapalo se s berbom voća.

Znanstvenici su utvrdili da su najčešće oboljela djeca koja su jela voće na prazan želudac.

U okviru istraživanja analizirano je 400 slučajeva pobolijevanja a kontrolnu skupinu predstavljalo je stotinu djece iz toga područja bez simptoma bolesti.

Analiza krvi i likvora

Analizom krvi i likvora utvrđeno je da djeca nemaju znakove upale ni trovanja pesticidima. Zajedničko većini djece bilo je da su jela Liči neposredno prije izbijanja simptoma, odnosno u prethodna 24 sata.

Analiza urina pokazala je da sadrži toksine koji postoje u sjemenkama ličija i koji su u višim koncentracijama u nezrelom voću.

S obzirom na to da ih je mnogo konzumiralo Liči i nije se razboljelo znanstvenici su otkrili da je zajednički faktor pobolijevanja konzumiranje voća na prazan želudac.

Otkrili su da je kod djece koja nisu prije Ličija nešto pojela razina šećera u krvi bila niža pa je tijelo počinjalo metabolizirati masne kiseline a toksini Ličija ometali su taj proces i dovodili su do vrlo niske razine šećera u krvi i upale mozga.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Global Health.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.