Otkriven gen koji liječi gluhoću

Sluh
Sluh
Sluh
Sluh

Nedavno su naučnici Univerziteta Vašington u svom najnovijem istraživanju otkrili gen JFGF20, za koji se nadaju da će izliječiti gluhoću. To bi predstavljalo pravu revoluciju u svjetu medicine, jer je gluhoća problem od kog pati čak svaka tristota osoba na svjetu.

Ukoliko uspiju da uzgoje ćelije dlaka iz unutrašnjeg uha, naučnici smatraju da će time moći da rješe probleme genetske gluhoće, ali i one koji su nastali zbog buke i starosti. Gen JFGF20 ključan je za gluhoću koja se pojavljuje sa starenjem, a naučnici sa vašingtonskog Univerziteta su prvi uspjeli da ga izdvoje. To otkriće daje nadu kako bi gluhoća mogla veoma uspješno da se liječi.

Naučnici su u testiranju na životinjama uspjeli da izdvoje gen JFGF20 kao poseban gen organizma, a da životinje pritom ostanu savršeno zdrave. Sve životinje su prije vađenja pomenutog gena bile potpuno gluhe. Američki naučnici su, takođe, otkrili da su nakon uklanjanja gena dvije trećine ćelija dlaka iz unutrašnjeg uha koje služe pojačavanju zvukova – nestale.

Ukoliko bismo uspjeli da nađemo način da uzgojimo te ćelije, mogli bismo da popravimo sluh koji je oštećen zbog starosti, izlaganja buci i nekih genetskih bolesti – rekao je vođa studije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.