Oprez sa analgeticima!!!

Bolovi u vratu
Bolovi u vratu
Bolovi u vratu
Bolovi u vratu

Od nedavno naučnici upozoravaju da i samo malo veće doze paracetamola mogu biti fatalne. Međutim, takve efekte mogu imati i drugi analgetici. Svake godine prosječna odrasla osoba proguta više od 300 analgetika, pokazuju istraživanja Britanske medicinske asocijacije.

Čega morate da se čuvate prilikom njihove upotrebe?

Ibuprofen (brufen)

Ovaj lijek funkcioniše tako što blokira proizvodnju prostaglandina, supstance koja „prenosi poruke“ do mozga da tijelo trpi bol. Ibuprofen je efikasan i za snižavanje povišene tjelesne temperature, upale i menstrualnih bolova. Naime, prostaglandini kontrolišu „termostat“ u mozgu i pokreću zapaljenski proces u slučaju povreda.

Najbolji je za: ublažavanje bolova uslijed artritisa, povreda, bolnih menstruacija, glavobolja, bolova u mišićima i zubima.

Treba da ga izbegavaju: Osobe sa čirem na želcu ili sa unutrašnjim stomačnim krvarenjem. Takođe, može izazvati vrtoglavicu ukoliko se uzme na prazan želudac.

Koliko smijete da uzmete: Do dvije tablete od 200 mg (ili jednu od 400 mg) tri puta dnevno.

Kodein

Devet tableta kodeina ima isti efekat kao doza morfijuma, jer se proizvode od iste biljke. Zbog njegove moći, dostupan je samo u kombinaciji sa ibuprofenom ili paracetamolom. Međutim, umjesto da radi na otklanjanju uzroka bola, on samo umanjuje percepciju. On blokira receptore u kičmenoj moždini preko kojih se prenose signali do mozga.

Najbolji je za: Kratkoročne bolove u kičmi ili zubu.

Treba ga izbjegavati: Budući da kodein ima umirujući efekat, može vas učiniti pospanim, a od njega možete postati i zavisni. Dugoročna upotreba kodeina može izazvati hronične glavobolje. Takođe, može izazvati i zatvor, a nekada i dijareju.

Koliko smijete da uzmete: Maksimum je 240 mg u toku dana.

Paracetamol

Kao i ibuprofen, on blokira proizvodnju prostaglandina, ali ne čini ništa da smanji upalu.

Najbolji je za: Situacije kada vam je potrebno nešto što može da smanji bol, a ne možete da jedete, kao kada imate grip ili prehladu. Naime, on je nešto nježniji prema vašem stomaku, pa se može uzimati i na prazan želudac. To je jedini analgetik koji smije da se koristi tokom trudnoće, a neke verzije mogu da se daju i djeci mlađoj od dva mjeseca (paracetamol čepići).

Treba ga izbjegavati: jer lako možete da se predozirate, što vodi oštećenju jetre i mogućoj smrti.

Koliko smijete da uzmete: Normalna doza je 500 mg na svaka četiri sata, ali odrasli ne treba da uzimaju više od osam tableta u periodu od 24 časa. Morate biti sigurni da paracetamol ne uzimate u kombinaciji sa lijekovima protiv prehlade koji ga obično sadrže, jer možete lako da se predozirate.

Aspirin

Originalno se dobija iz vrbe, a kao i ibuprofen, djeluje na prostaglandine kako bi olakšao bol. Ipak, aspirin ima sasvim drugačiji efekte. On može spriječiti stvaranje ugrušaka, jer razređuje krv, pa se može uzimati u dozi od 75 mg kao prevencija od srčanog udara.

Najbolji je za: ublažavanje bolova uslijed artritisa, povreda, bolnih menstruacija, glavobolja, bolova u mišićima i zubima.

Treba ga izbjegavati: Ako ništa niste prethodno jeli, jer može izazvati čir na želucu. Takođe, osobe koje već uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, treba da ga izbjegavaju.

Koliko smijete da uzmete: Tipična tableta ima 300 mg i može se uzeti četiri puta dnevno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.