Simpatektomija

Simpatektomija
Simpatektomija
Simpatektomija
Simpatektomija

Definicija:

Simpatektomija je operativno odstranjenje dijela paravertebralnog simpatičkog lanca. To je jedna od metoda hirurškog liječenja u svrhu poboljšanja cirkulacije na ekstremitetima (simpatikus inervacija je vazokonstriktorna).

Metoda:

Simpatektomijska denervacija gornjeg ekstremiteta se vrši odstranjenjem donje 1/3 cervikalnog ganglija (ganglion stellatum) i prva 4 torakalna ganglija.

Simpatektomijska denervacija donjih ekstremiteta vrši se lumbalnom simpatektomijom kod koje se vrši ekscizija paravertebralnog trunkusa ispod 1. lumbalnog ganglija.

Prije operativnog zahvata se efekt simpatektomije može ispitati blokadom simpatičkog lanca ksilokainom.

Poslije zahvata nastaje vazodilatacija, poraste krvni protok i smanjuje se periferni otpor. Ima najbolje djelovanje na kožu, jer temperatura naraste za 2° do 3° C, a i djelovanje sudo i pilomotora se smanjuje pa prestaje znojenje. Zahvat ima malo djelovanje na mišiće krvne žile. Neposredno nakon zahvata podvostruči se protok krvi, ali to kratko traje, te ubrzo posraje normalno.

Indikacije:

Okluzivne bolesti distalnog dijela donjeg ekstremiteta kada ne dolazi u obzir rekonstruktivni zahvat na arterijama, kod znakova ishemije s ograničenim kutanim nepenetrirajućim ulceracijama. Lumbalna simpatektomija ne poboljšava simptičke intermitentne klaudikacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.