Rak jajnika “tihi ubica”

Karcinom jajnika
Karcinom jajnika

Rak jajnika naziva se i „tihi ubica“, jer je od trenutka kada se pojave simptomi i uspostavi dijagnoza, često prekasno za izlječenje. Prošle godine, 22 hiljade žena dobile su dijagnozu te bolesti u Sjedinjenim Državama, a 14 hiljada je umrlo. Procjenjuje se da se u svjetu ustanovi više od 200 hiljada slučajeva svake godine i njihove prognoze su podjednako sumorne. Medjutim, postoji i nova nada za tretman.

Kada je Šili Konor uspostavljena dijagnoza raka jajnika 2007. godine, bolest je već bila u poodmakloj fazi. Konor je bila podvrgnuta hirurškoj operaciji i hemoterapiji, ali se rak ponovo pojavljivao, četiri puta tokom četiri godine.

„Najduže vrijeme bez bolesti bilo je oko osam mjeseci.“

Konor je probala veliki broj lijekova. Jedan bi djelovao odredjeno vrijeme, dok bi drugi komplikovao njenu bolest. Ona je nedavno odlučila da prekine tretman i njena budućnost je neizvjesna. To je prilično uobičajeno, kaže Lora Šauver, istraživač kancera i industrijskih lijekova, koja je pet godina preživjela rak grlića materice.

„Žene se podvrgavaju periodičnim rundama hemoterapije, jedne za drugom. One gube kvalitet života i na kraju ipak podlegnu bolesti“.

Rak jajnika povrati se poslije tretmana u 75 odsto slučajeva. Šauver kaže da je to bolest koja se teško tretira zato što se tumori veoma razlikuju jedan od drugog i svaki različito reaguje na dostupne lijekove.

„To je zapravo nasumičan odabir lijekova i pacijent često dobije trovanje bez dobrobiti“.

Šauver je osnovala fondaciju koja se bavi tim problemom. Neprofitna organizacija nudi pacijentima molekularni profil ili ličnu kartu njihovih tumora. Ta organizacija uporedjuje oboljele tumore sa drugim tumorima u svojoj bazi podataka. Takodje traga za biomarkerima koji nagovještavaju kako bi odredjeni tumor mogao da odreaguje na hemoterapiju koja se koristi za spriječavanje rasta ćelija raka kod drugih vrsta kancera.

„Trudimo se da pomognemo da se uspostave prioriteti u tom izboru. Ako izbor nema smisla za odredjenu osobu, mi se trudimo da pronadjemo kliničko ispitivanje koje će imati smisla i u osnovi otvoriti karte u prilog pacijenta.“

Stvaranje molekularnog profila postalo je uobičajeno za druge vrste raka. Medjutim, tek nedavno je postalo dostupno za rak jajnika kroz pomenutu fondaciju. Iako procedura nije bila dostupna u vrijeme kada se Šili Konor prvi put povratio rak, ona kaže da će to pomoći drugima da donesu adekvatnu odluku u ranoj fazi tretmana.

„Ako imate neku ideju, čak i ako reagujete na te lijekove, možete da probate nešto drugo. Probajte neki drugi standardni lijek i ako ni drugi lijekovi ne pomažu onda znate da treba da probate klinička ispitivanja.“

Lora Šauver je odlučna da promjeni način na koji se rak jajnika tretira – to jest da svaki pacijent predstavlja slučaj za sebe. Ona kaže da takav pristup ne samo što može da poboljša kvalitet života žena sa rakom jajnika već može da vodi i ka razvoju odredjenih novih lijekova za bolest koja je često smrtonosna.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.