Retrolentalna fibroplazija

Anatomski prikaz oka
Anatomski prikaz oka

Anatomski prikaz oka
Anatomski prikaz oka

(Retinopathia praematurum, fibroplasia retrolentalis)

To je bolest novorođenčadi koja se javlja kod nedonešene djece koja su primala kisik. Od važnosti je i genetska predisponiranost. Rizik obolijevanja je osobito visok kod djece porođajne težine manje od 1500 grama. Iznimno, može se javiti kod donesene djece i djece koja nisu bila izložena djelovanju kisika.

U bulbusu dolazi do

  • bujanja vezivnog tkiva sa stvaranjem membrana
  • ablacije retine
  • gubitka oka

Postoji nekoliko teorija o nastanku retrolentalne fibroplazije, ali su danas prihvaćene dvije:

  • klasična teorija – visoka koncentracija kisika izaziva vazokonstrikciju nezrelih krvnih žila, stvarajući ishemične zone u retini i posljedičnu novu vaskularizaciju (fibrovaskularnu proliferaciju).
  • teorija vretenastih stanica koje imaju porijeklo iz mezenhima hijaloidee, a smještene su u sloju nervnih vlakana u retini. Opterećenje ovih stanica kisikom izaziva zaustavljanje normalnog formiranja krvnih žila, pa se stvaraju šantovi, nakon čega nastaje proliferacija citoplazme ovih stanica i fibroplasta u staklovini, stvaranje fibrovaskularne membrane i posljedična trakciona ablacija retine.

Terapija retrolentalne fibroplazije još uvijek je veoma slaba i sastoje se u davanju vitamina E, primjeni laser-fotokoagulacije i eventualno vitrektomije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.