Fasciola Hepatica - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Fasciola Hepatica

Fasciola Hepatica

Fasciola Hepatica
Fasciola Hepatica

Fasciola hepatica (veliki metilj) parazitira u žučnim putevima domaćih životinja a rjeđe i kod čovjeka. Odrasli parazit je oblika lista, ima dvije pijavke (usna i trbušna) pomoću kojih se pričvršćuje za sluzokožu žučnih puteva. Posjeduje nesavršeni digestivni trakt (bez analnog otvora) i hermafrodit je.

Jaja sa poklopcem (operculum) iz žučnih puteva dolaze u crijeva pa se stolicom izbacuju u spoljnu sredinu. U jajetu se nalazi embrion miracidijum čiji se dalji razvoj odigrava u prelaznom domaćinu tj. vodeni pužić i kao cerkarija napušta pužića, priljepi se sluzavim omotačem za travu i sazrijeva u metacerkariju.

Čovjek se zarazi unošenjem metacerkarija (povrće, ako stavlja biljke u usta). U digestivnom traktu oslobađa se larva, probija zid crijeva i krećući se slobodno kroz trbušnu duplju dospjeva do jetre gdje se hrani hepatocitima i tek kao zreli parazit ulazi u žučne puteve.

Oboljenje izazvano ovim parazitom naziva se fascioloza. Kliničke manifestacije oboljenja posljedica su mehaničkog i zapaljenjskog dejstva odraslih parazita u žučnim putevima (febrilnost, bol ispod desnog rebarnog luka, povraćanje, eozinofilija, eventualno ikterus).

Parazitološka dijagnoza postavlja se nalaženjem jaja u stolici ili u duodenalnom soku pacijenta. Ako se nadju jaja u stolici treba taj rezultat oprezno interpretirati, jer se ona mogu naći i ako je ispitivana osoba jela jetru životinje koja je bila metiljava.

Laboratorijska dijagnoza se može postaviti i serološkim reakcijama: RVK, IFAT i dr.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>