Hitna pomoć kod akutnog plućnog edema

Plućni edem
Plućni edem
Plućni edem
Plućni edem

Anatomski srce se sastoji iz desne pretkomore, lijeve pretkomore, desne komore i lijeve komore. Funkcionalno, postoji podjela na lijevo i desno srce i među njima normalno nema komunikacije niti mješanja krvi. U desno srce utiče venska krv iz cijelog tjela i odvodi se u plućni krvotok gde se oksigeniše, tj. obogaćuje kiseonikom koji je neophodan svim tkivima. Iz lijevog srca se oksigenisana krv distribuira i pumpa svim tkivima i najveći dio mišićne mase srca upravo pripada lijevoj komori.

Osnovna uloga srca je istiskivanje tj. pumpanje krvi. Neke bolesti ili stanja mogu otežati ili oslabiti istiskivanje krvi iz srca što rezultira srčanom slabošću. Srčana slabost može nastati akutno ili biti hronična, a može se manifestovati kao slabost lijevog ili slabost desnog srca. Bolesti koje najčešće dovode do slabosti srca su: infarkt miokarda (u vrijeme nastajanja ili kao kasnija komplikacija), bolesti srčanih zalistaka, neliječen povišen krvni pritisak, oboljenja srčanog mišića različite etiologije (kardiomiopatije), brzi i spori srčani ritmovi, urođene srčane mane itd. Okidač za nastajanje srčane slabosti u bolesnika koji već imaju oštećenje srca mogu biti prekomjeran unos soli i tečnosti, visok pritisak, neredovno uzimanje terapije itd.

Šta je plućni edem?

Najteži oblik srčane slabosti je akutno popuštanje pumpne funkcije lijevog srca ili akutni plućni edem. Najčešćći razlozi nastanka edema su akutni infarkt miokarda i zapaljenski procesi na srčanom mišiću u pacijenata koji nemaju prethodnu istoriju srčanog oboljenja. U pacijenata koji od ranije znaju za bolest srca razlog za nastanak edema pluća može biti novi infarkt, visok pritisak ili visoka srčana frekvenca, prekomjerno uzimanje tečnosti i soli, visoka temperatura itd.

Koji su znaci plućnog edema?

Simptomi u edemu pluća su ozbiljni i raznoliki. Najčešći simptom je gušenje, čak i u miru, sa osećajem da se ne može udahnuti vazduh pa je disanje ubrzano i čujno. Prisutan je jak strah od smrti, pacijenti su uznemireni, pomućenog senzorijuma. Zbog gušenja pacijenti ne mogu da leže i samo u sedećem položaju mogu imati kratkotrajno olakšanje. Može se javiti kašalj, najprije suh a vrlo brzo i sa iskašljavanjem sukrvičavog ispljuvka. Srčana radnja je ubrzana, a puls slab. Kao posljedica smanjenog protoka krvi kroz druge organe mogu se javiti opšta slabost i malaksalost, umor, smanjeno mokrenje ili nesvjestica.

Šta uraditi kada osoba ima akutni plućni edem?

Akutni edem pluća je ozbiljno oboljenje koje se mora liječiti od strane kvalifikovanog medicinskog osoblja. Zato je kod sumnje na postojanje akutnog edema pluća potrebno odmah kontaktirati medicinsko osoblje (hitna pomoć) a do dolaska medicinske ekipe moguće je preduzeti neke mjere koje će pomoći pacijentu. Pacijent treba da prestane sa svakom aktivnošću i da bude u sjedećem položaju, treba prekinuti svaki unos tečnosti ili hrane i ako je moguće sedirati pacijenta. Ako ima bolove u grudima ili povišen krvni pritisak može uzeti nitroglicerin pod jezik ili lijek za izmokravanje. Ako se izmjeri jako visok pritisak korisno je sažvakati tabletu ili dijve Zorcaptila od 25mg.

Po kontaktu sa medicinskom ekipom preduzimaju se mjere za popravljanje pumpne funkcije srca i otklanjanje uzroka koji je doveo do nastanka plućnog edema. Treba korigovati srčanu frekvencu i pritisak, uspostaviti odgovarajuću oksigenaciju, popraviti kontraktilnost srčanog mišića, izbaciti višak tečnosti i elektrolita, lišiti pacijenta bola i straha i ako je potrebno nastaviti liječenje u bolničkim uslovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.