Koarktacija aorte

Koarktacija aorte
Koarktacija aorte
Koarktacija aorte
Koarktacija aorte

Definicija:

Koarktacija aorte predstavlja stenozu aorte na bilo kojem njenom dijelu.

Etiologija:

Koarktacija aorte predstavlja oko 7% urođenih srčanih mana i dva puta je češća u muškoj populaciji. Suženje lumena aorte najčešće je locirano u blizini arterije subklavije, neposredno distalno od pripoja ligamentum arteriozum. Urođene srčane mane nastaju u kompleksnoj interakciji genetskih činilaca i faktora sredine. Vrlo rijetko se može otkriti uzrok kongenitalne srčane malformacije kao, na primjer, rubeola majke ili hronično prekomjerno uživanje alkohola majke u toku embriogeneze. Različiti faktori kao hipoksija, jonizujuće zračenje, neki medikamenti imaju teratogeni efekat. Rizik pojave urođene srčane mane kod djece roditelja sa kongenitalnom srčanom malformacijom je nizak, 2-5%, i ne bi trebalo da predstavlja prepreku prilikom planiranja potomstva.

Nastaje stenoza, koja može da bude od 0.5 cm do nekoliko cm. U suprastenotičnom dijelu postoji povišen arterijalni pritisak, razvija se kolateralni krvotok, preko koga dolazi do irigacije donjih ekstremiteta. Glavne kolaterale idu preko arterije mamariae interne, interkostalnih arterija, a zatim u aortu ispod stenoziranog dijela. Kolaterale pokazuju pulzacije koje se mogu opipati i vidjeti naročito na leđima. Ovo su arterije izvijene i izazivaju eroziju donje ivice rebara.

Klinička slika:

Visina hipertenzije u gornjim ekstremitetima je najčešće proporcionalna stepenu stenoze. Zbog hipertenzije nastaje skleroza, koja se dosta rano razvija kod ovih pacijenata. Koarktacija je često komplikovana aneurizmom bilo iznad ili ispod stenoziranog dijela. Kod dojenčeta simptomi se rano razvijaju normalno, imaju dispneu i pojavu cijanoze. Kod nekomplikovanih slučajeva prisutne su uporne glavobolje, osjećaj palpitacija, epistaksa, lako zamaranje. Djeca imaju dobro razvijen grudni koš, gracilni karlični pojas i donje ekstremitete. Neophodno je uvijek palpirati puls a. radialis i a. femoralis pa se ova anomalija mora zapaziti. Puls je altus et celer na gornjim ekstremitetima, dok se puls femoralke ili ne opipava ili je parvus i tardus. Arterijalna tenzija je obavezno viša na gornjim ekstremitetima (do 250 mm Hg), nego na donjim što je abnormalno i patognomonično).

Dijagnoza:

  • Auskultacijom se čuje u II međurebarnom prostoru sistoličan šum lijevo, a i desno jačine II-IV stepena kao i na leđima intraskapularno. Drugi ton je naglašen.
  • Rtg srčana silueta je proširena – proširenje lijeve komore. Kasnije se vide erozije na donjim ivicama rebara.
  • EKG: U 80% slučajeva pokazuje lijevu ventrikularnu hipertrofiju nakon prve godine starosti.
  • UZ
  • Kateterizacija srca

Liječenje:

Terapija je hirurška. U svim slučajevima gdje je razlika u arterijalnoj tenziji gornjih i donjih ekstremiteta najmanje 60-80 mm Hg. Optimalno vrijeme operacije je oko 5 godina života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.