Analna fistula

Analna fistula
Analna fistula
Analna fistula
Analna fistula

Definicija:

Analna fistula je uski kanal obložen granulacijskim tkivom, koji se otvara na koži perianalne regije, a u dubinu ide u anorektalni kanal.

Etiopatogeneza:

Ova fistula je najčešće posljedica anorektalnih apscesa, rjeđe se javlja u toku kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Bolesnik obično navodi da je imao anorektalni apsces.

Klinička slika:

Javlja se gnojni iscjedak kroz fistulozni otvor sa lokalnom iritacijom kože. Kroz fistulu katkad izlaze vjetrovi i stolica. Ako se otvor privremeno zatvori nastaje retencija gnoja, pa se javljaju bolovi i povećana temperatura. Prema putu prostiranja fistularnog kanala razlikujemo četri oblika analnih fistula.

 • Intersfinkterne fistule su niske (ispod zupčaste linije) analne fistule koje silaze naniže međumišićnim prostorom. One su površinske i čine oko 70% svih fistula.
 • Transsfinkterne fistule probijaju spoljašnji analni sfinkter na različitim visinama i prolaze u ishiorektalni prostor. One su zastupljene u oko 25% bolesnika.
 • Suprasfinkterne fistule prolaze intersfinkternim prostorom naviše i preko puborektalnog mišića se lučno spuštaju u ishiorektalni prostor do same kože.
 • Ekstrasfinkterne fistule ne počinju u intersfinkternom prostoru. Za njihovo nastajanje nije odgovorna primarna infekcija analnih žlijezda. One su obično poslijedica pelvične sepse koja je drenirana perinealno, ali i ubodnih povreda u ovoj regiji. Ove fistule polaze iz rektuma, probijaju levatornu muskulaturu upolje od puborektalnog mišića i kroz ishiorektalnu jamu se spuštaju do svog otvora na koži.

Dijagnoza:

 • Anamneza
 • pregled (inspekcija, palpacija)
 • anoskopija
 • fistulografija (uštrcava se kontrast kroz otvor fistule da se vidi smjer i veličina fistule).

Bolesnici najčešće u anamnezi imaju epizodu perianalnih apscesa. Sama fistula je obično bezbolna, ukoliko se nije ponovo formirao apsces zbog zatvaranja njenog spoljašnjeg otvora. Pri pregledu se u perianalnom predjelu, na većoj ili manjoj udaljenosti od analnog otvora, uočavaju mali fistulozni otvori iz kojih se povremeno ili stalno cijedi gnoj ili tečni feces. Pri pažljivom sondiranju, uz istovremeni digitalni pregled rektuma, može se otkriti unutrašnji otvor fistule u jednoj od analnih kripti.

Liječenje:

Liječenje je hirurško. Radi se  incizija i tako se ostavlja da rana cijeli procesom granulacije.

3 Comments

 1. operacija mi je izvrsena pre dva i po meseca ,na rani imam jos uvek mali otvor kroz koji izlazi kap dve gnoja ,stolica je redovna i veoma meka ,a u poslednje vreme imam iritaciju cele regije .nepijem nikakve antibiotike.molim vas za odgovor, da li je to normalan proces oporavka .hvala.

 2. Poštovana,
  mislim da trebate da se javite Vašem liječniku na ponovni pregled.
  L.P.

 3. Operaciju Sam imala prije 10 Dana sad Sam uocila da mi stolica izlazi na ranu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.