Seks bezopasan za srčane bolesnike

Srčani udar i seks
Srčani udar i seks
Srčani udar i seks
Srčani udar i seks

Većina srčanih bolesnika može komotno da upražnjava seksualne aktivnosti, pošto one tek neznatno povećavaju rizik od srčanog udara, saopštila je danas američka ljekarska asocijacija koja se bavi koronarnim oboljenjima. U saopštenju Američke asocijacije za ljudsko srce navodi se da se njen savjet podjednako odnosi i na zdrave ljude i na one sa srčanim problemima.

Može se imati seks već nedelju dana poslije relativno slabog srčanog napada – ako pacijent može da pređe nekoliko stepenika bez nelagode, navodi Asocijacija i dodaje da su vijagra i druga pomagala za erektilnu disfunkciju generalno bezbjedne za ljudi čije je srčano oboljenje stabilno.

Ovo je prva naučno potkovana preporuka u vezi s problemom koji tišti preživjele od srčanog udara, kao i druge s nekom vrstom srčanog oboljenja.

S jedne strane, oni koji dožive srčani udar imaju veće šanse da dožive i drugi, a s druge strane nema dokaza da su oni skloniji da tokom seksa stradaju od srčanog udara u odnosu na zdrave ljude.

“Mnogi srčani pacijenti ne razmišljaju pretjerano da li treba ili ne treba da se penju uz stepenice, ali zato itekako brinu da bi im seks mogao doneti još jedan srčani udar, a možda i iznenadnu smrt”, izjavio je Glen Livajn, glavni autor izveštaja u kojem je preporuka objavljena.

U izvještaju se navodi da ljekari treba da preporučuju seks svakom pacijentu, što oni nerado čine jer im je neprijatno da pričaju o tome ili jednostavno nemaju informacija, kaže Livajn, dodajući da će se novim smjernicama ta “rupa” popuniti.

Srčani bolesnici bi svakako trebalo da konsultuju ljekara prije nego što se upuste u seksualne aktivnosti, ali ljekarska asocijacija kaže da će im najverovatnije biti dozvoljeno da to čine.

Ljekarska asocijacija je u istraživanju dala savjete i u vezi s pikantnim seksualnim temama. Na primjer, oženjeni muškarci imaju veći rizik od srčanog napada kada imaju seks s mlađim ljubavnicama u okruženjima na koja nisu navikli – zbog stresa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.