Povećan broj oboljelih od bronhitisa i astme

Astma i bronhitis
Astma i bronhitis
Astma i bronhitis
Astma i bronhitis

Zbog naglih temperatur­nih oscilacija koje uzrokuju pojavu viroza, ali i većeg zagađenja zraka, u Hitnoj pomoći i Domu zdravlja KS evidentiran je veći broj pacijena­ta. Najčešći pacijenti su hronični plućni bolesnici, kojima se stanje pogoršalo te djeca s infekcijama dišnih organa.

Iz Hitne pomoći su nam kazali da su tokom protekla 24 sata dežurne ekipe imale 508 pacijenata.

S dolaskom zimskog pe­rioda pogoršava se stanje kod hroničnih plućnih bolesnika. Pacijenti se žale na respiratorna oboljenja, gla­vobolju, vrtoglavicu, suhi kašalj, upalu grla, bronhitis i astmu. Vodeće oboljenje kod djece je upala dišnih pu-teva i uha, a ni upala pluća ni­je rijetka – naveli su iz Hitne.

Ljekari pacijentima preporučuju šetnju na planina­ma, dok oni koji se moraju kretati po gradu, trebaju no­siti šal preko nosa i usta.

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom pedijatra jer sve češće idu na inhalaciju. Javljah su nam se i pacijenti sa simptomimaprehladeuz viso­ku temperaturu, curenje iz no­sa, suzenje očiju i malaksalost. Oni koji imaju visoku tempe­raturu, trebaju se češće tuširati i stavljati obloge od sirćeta. Građanima preporučujemo i vakcinaciju – dodaju iz Hitne.

Portparol JU Dom zdra­vlja KS Arman Šarkić kaže da su se za vakcinaciju pro­tiv sezonske gripe do sada javile 4.000 pacijenata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.