Ductus cochlearis

Ductus cochlearis
Ductus cochlearis
Ductus cochlearis
Ductus cochlearis

Ductus cochlearis uložen u canalis spiralis cochleae pripada akustičnom dijelu (pars auditiva) membranoznog labirinta. Sastavljen je od jedne spiralno zavijene cijevi,  zatvorene na oba kraja , analogno koštanoj cochlei. Zato se i zove cochlea membranacea.

Ductus ne ispunjava potpuno cochleu, već samo mali dio canalis spiralis cochleae, a ostali prostor je ispunjen perilimfom. Takva su dva prostora: scala vestibuli i scala tympani.

Ductus spiralno zavijen odmiče od baze, približava se vrhu cochleae, te postaje tanji. Na oba kraja je potpuno zatvoren. Jedan mu je kraj caecum vestibulare (uložen u recessus cochlearis), dok je drugi caecum cupulare, na vrhu cupule cochleae.

Nešto ispred caecum vestibulare je ductus reuniens, koji spaja ductus cochlearis sa sacculusom. Na presjeku ima formu trokuta s tri zida.

Vanjski zid–  prema vanjskoj strani cochleae. S periostom cochleae čini debeli sloj gustog fibroznog tkiva (čak prema scali vestibuli  i scali tympani) stoga se čitavo to zadebljanje preiosta zove ligamentum spirale cochleae.

Epitel ovog zida je jednostavan kubični,cilindrični u predjelu striae vascularis te veoma rijetki vaskularni (među stanicama se provlače kapilare s žljezdanom funkcijom te luče endolimfu).

Vestibularni  zid–  okrenut vanjskom ploštinom prema vrhu cochleae (prema lateralno). Dijeli scalu vestibuli od kohlearnog ductusa.  Zove se i membrana vestibularis.

Epitel je jednodtavan kubični,ali niski,te se približava pločastom, a sadržava zrnca žutog pigmenta.

Timpanični zid–  okrenut vanjskom ploštinom prema bazi cochleae, tj prema medijalnoj strani. Dijeli ductus od scale tympani.  Može se podijeliti na dva dijela: vanjski i unutrašnji.

Vanjski je membrana spiralis ili lamina basilaris:

  1. ZONA PECTINATA  ­­- jednostavni kubični epitel
  2. ZONA ORGANI SPIRALIS  – osjetni epitel
  3. ZONA ARCUATA- jednostavni niski kubični

U zona organi spiralis se nalazi vas spirale,a na granici između zone organi spiralis i zone arcuate, na slobodnom rubu lamine spiralis oseae,je serija malih rupica za nervna vlakna osjetnih stanica, foramina nervorum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.