Morton neuroma

Interdigitalni neurom
Interdigitalni neurom
Interdigitalni neurom
Interdigitalni neurom

Morton neuroma (interdigitalni neurom) nije pravi neurom, on predstavlja perineuralnu fibrozu i degeneraciju plantarnog nerva. Najčešće nastaje između 3. i 4. metatarzalne kosti.

Etiologija

Različiti faktori precipitiraju ovo stanje: hronična iritacija nerva, naročito kod prekomjerne dorzifleksije prsiju, neudobna obuća, dugotrajno hodanje, trčanje, čučanje i neprirodni položaji prstiju (kod balerina).

Klinička slika

Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su bolovi i izmjenjeni senzibilitet prednjeg dijela stopala i prstiju. Bol se opisuje kao oštar i u vidu paljenja, može biti udružen sa grčevima ili ukočenošću. Bol se javlja intermitentno i epizode mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, poslije čega slijede dugi intervali (nedelje, mjeseci) bez bolova. Masiranjem zahvaćene regije tegobe nestaju ili se stišavaju. Tijesne ili cipele sa visokim štiklama pogoršavaju simptome. Karakteristično je da se pri pritisku na neurom osjeti pokretanje neuroma između metatarzalnih kostiju u dorzalnom smjeru (Mulder klik).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda i NMR-a (nuklearne magnetne rezonance).

Liječenje

Liječenje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno podrazumjeva prije svega promjenu obuće, koja mora biti udobna, poželjno je sa ulošcima koji bi izdigli nogu. Primjenjuju se krioterapija, ultrazvuk, masaža i vježbe za istezanje. Kada je konzervativna terapija neuspješna, primjenjuje se hirurška.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.